POLÍTICA
BARCELONA - 20 febrer 2017 2.00 h

“No hi ha cap negociació ni privada ni oficial”

 Puigdemont replica a Millo i li diu que la suposada proposta de l'Estat a Catalunya “no l'ha vist ningú”

REDACCIÓ - BARCELONA

Ara com ara no hi ha cap negociació “ni privada ni oficial” amb l'Estat espanyol “al més alt nivell”. Així de contundent va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'hora de respondre al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. En una entrevista a TV3, Millo havia insinuat que l'executiu de Rajoy manté un diàleg permanent amb líders polítics i socials catalans, amb trobades “a tots els nivells”, que a vegades no es fan públics.

“Aquesta proposta que diuen que fan és com l'Esperit Sant, tothom en parla però ningú l'ha vist, seria hora que si el govern espanyol té ganes de parlar sobre alguna proposta concreta posi alguna cosa sobre la taula”, va afirmar Puigdemont, de visita a Narbona. A més, va recalcar la seva voluntat de negociació amb Madrid, i va destacar que si encara no hi ha hagut cap trobada amb Rajoy no ha estat per què ell, com a president català, tingui “problemes d'agenda”.

“Ja vaig avisar al govern espanyol que estava en temps de descompte i que no atraparan el temps fent anuncis buits”, va voler subratllar el president de la Generalitat. Pel que fa als famosos 46 punts de demandes que va fer arribar a Rajoy fa gairebé un any i que ara el líder espanyol podria voler negociar, va llançar un avís: “Els 46 punts formen part d'una agenda de reivindicacions ja negociades; si el que pensen oferir a Catalunya és la satisfacció d'una cosa que havien d'haver complert fa molts anys, no han entès res.” “Sobre la taula hi ha la nostra proposta d'un estat independent enfront d'un statu quo que s'ha vist que no funciona”, va insistir.

Tot i que les manifestacions públiques del govern espanyol i l'avenç de les accions judicials contra polítics sobiranistes van en una altra direcció, Millo va insistir ahir que treballa per “dissenyar un camí alternatiu” al referèndum. “Les trobades no sempre són públiques”, perquè “a vegades” això dificulta la serenitat” i pot “condicionar l'èxit d'aquest diàleg”, va afirmar. També va dir que l'executiu de Rajoy es planteja traslladar alguna mena d'oferta en relació amb les 46 demandes del govern de Catalunya. D'aquestes 46 demandes en va excloure, com és habitual, la possibilitat d'un referèndum. “Treballem per evitar que es convoqui un referèndum il·legal que no porta enlloc”, va puntualitzar. Entre les qüestions que està obert a tractar i on creu que es poden arribar a acords, va esmentar la reforma del model de finançament i la millora de les infraestructures, com ara el corredor mediterrani i Rodalies. Ara bé, no va perdre ocasió per criticar la Generalitat: “Alguns membres del Govern de Catalunya estan instal·lats en una realitat paral·lela que no respon a la realitat dels catalans.”

Canals diversos

Millo va donar una pàtina una mica imprecisa als suposats contactes entre Barcelona i Madrid sobre el procés independentista i altres qüestions. “Cada setmana hi ha presència de membres del govern espanyol a Catalunya que venen a dialogar”, encara que “la interlocució del govern d'Espanya no es canalitza només amb la Generalitat, que també, sinó a través dels ajuntaments, institucions catalanes i entitats socials i econòmiques”, va afirmar.

Al matí la portaveu del govern de Puigdemont, Neus Munté, ja havia desmentit que hi hagi “cap oferta de diàleg” concreta de Madrid. En un acte solidari a Lleida, Munté va lamentar, de fet, la inexistència d'aquest diàleg, i més, quan el mateix executiu català el reclama perquè sigui “nítid i clar, sense cap tipus de límit”.

En sentit de defensar una relació bilateral entre la Generalitat i l'Estat, va recordar que les demandes traslladades a Madrid són “molt clares”. “Els 46 punts que el president Puigdemont va plantejar, els 26 punts que el president Mas va plantejar fa gairebé 2 anys i mig estan intactes quant al seu incompliment”, va replicar-li. Va acusar el govern de Rajoy de no tenir “cap tipus de voluntat política de resoldre els problemes de Catalunya, tots amb una base absolutament democràtica i majoritària”. I va reiterar que no hi ha cap data per a una trobada entre Cales Puigdemont i Mariano Rajoy i que els contactes només són els usuals per tractar els temes “del dia a dia”. En canvi, “l'única cosa que rebem són notificacions de suspensió, amenaces d'inhabilitació i advertiments des dels tribunals de justícia”, va constatar.

LES FRASES

Si no he vist el president Rajoy per parlar no és per problemes de la meva agenda
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
La interlocució del govern d'Espanya no es canalitza només amb la Generalitat
Enric Millo
DELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL A CATALUNYA