POLITICA
MADRID - 20 abril 2016 2.00 h

L'Estat vol retenir per a ell part del nou marge de dèficit

 Rajoy avisa Brussel·les que el dèficit del 2016 no serà el 2,8% sinó el 3,6%

 De Guindos s'obre a compartir l'oxigen amb les comunitats però “no cal que sigui al 50%”

 La decisió és de Montoro

DAVID PORTABELLA - MADRID

El mateix govern espanyol que es vanta de complir el seu objectiu de dèficit i que culpa les comunitats –sobretot Catalunya– del desviament, aspira ara a retenir per a si mateix part del nou oxigen pel qual lluita a Brussel·les. L'executiu en funcions de Mariano Rajoy va avisar ahir la UE que la fita del dèficit per al 2016 en curs ja no serà del 2,8% sinó del 3,6%, així que es regala vuit dècimes (8.000 milions) de respir. A l'hora de repartir el nou oxigen, però, l'Estat se'n quedarà una part i no el cedirà tot als ens que més pateixen per frenar el dèficit. “Es repartirà entre administració central i comunitats, però no cal que sigui al 50%”, va alertar el ministre Luis de Guindos.

Guanyar vuit dècimes de respir el 2016 i tancar el 2017 al 2,9% (un 1,5% més) és només el primer pas en l'aspiració d'Espanya de guanyar un o dos anys de pròrroga per situar el dèficit per sota del 3% (actualment és del 5% del PIB), però Brussel·les no ho ha beneït encara. El vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro, el letó Valdis Dombrovskis, va replicar a l'anunci de De Guindos aviat i amb fredor: “N'estic al corrent, però no hi ha cap decisió presa amb Espanya.”

Intentar ser equitatius

En espera del vistiplau europeu, però, el govern en funcions de Rajoy va obrir immediatament la disputa amb els territoris per conquistar una porció dels 8.000 milions de més que no caldrà ajustar. “Quan el govern aprovi el programa d'estabilitat 2016-2019 hi haurà una distribució i veurem quina és, intentarem ser tan equitatius com sigui possible”, va indicar De Guindos.

El ministre d'Economia entona un to conciliador, però a l'hora de la veritat l'última paraula recaurà en el seu company i titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que es disposa a un estira-i-arronsa amb les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera que serà convocat en els propers dies. “L'autoritat fiscal (Airef) els està dient que les comunitats no poden complir, que necessiten un punt més de dèficit, i ara ens diuen que aniran a Brussel·les a veure si guanyem un 0,8%... I com el repartiran, aquest 0,8%? Es reservaran de nou el 90% del marge de dèficit per a vostès?”, va preguntar el diputat de Democràcia i Llibertat Ferran Bel.

En el seu duel dialèctic a la comissió d'Economia del Congrés, el diputat Bel va recordar a De Guindos que la reducció del dèficit ha recaigut en un 41% en les comunitats, en un 22% en els ens locals i només en un 36% en l'administració central. “Qui ha fet el gran esforç de reducció són les comunitats i les corporacions locals”, va reblar. “Com aplicarà una retallada de 8.000 milions i incentivarà el creixement de l'economia mentre Montoro asfixia la despesa de tots i en particular de la Generalitat?”, va preguntar al seu torn Joan Capdevila (ERC).

El ‘cachondeo' català

Lluny d'ajudar a relaxar el pati autonòmic, la conquesta de nou oxigen per no ajustar amb tanta brusquedat la despesa és ja un front de controvèrsia que té el baró popular Alberto Núñez Feijóo, president
gallec, com a gran ariet contra Catalunya. Feijóo va utilitzar dilluns l'altaveu del fòrum d'El Mundo a Madrid per denunciar que Catalunya “s'ha pres a cachondeo el dèficit públic” i per exigir a Montoro que lligui curt la Generalitat. “No se li pot acceptar que mentre alguns hem demanat esforços als nostres sanitaris, ells hagin incrementat la despesa amb els diners de tots”, etzibava Feijóo, que ara juga a fer valer que Galícia és un dels tres únics territoris que el 2015 van complir la fita del dèficit (contenint-lo al 0,67%) per ser premiat.

Intentarem ser tan equitatius com sigui possible repartint les vuit dècimes entre Estat i comunitats
Luis de Guindos
MINISTRE D'ECONOMIA EN FUNCIONS
L'autoritat fiscal els diu que les comunitats no poden complir (...) Es quedaran de nou el 90% del marge?
Ferran Bel
DIPUTAT DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT
Com retallarà 8.000 milions i incentivarà el PIB mentre Montoro asfixia la despesa de la Generalitat?
Joan Capdevila
DIPUTAT D'ERC AL CONGRÉS

Montoro tornarà la paga doble abans dels comicis

El govern espanyol, que aireja que està limitat pel fet d'estar en funcions, ha aprovat gratificar els funcionaris amb el retorn de la part pendent de la paga extraordinària de desembre suprimida el 2012. L'elecció del moment per part del Ministeri d'Hisenda obria ahir una polèmica perquè, si es compleix el guió previst i no hi ha legislatura, la paga extra arribarà just abans de les eleccions del 26 de juny.

La suspicàcia de l'oposició d'estar davant un anunci electoralista creix perquè la paga no s'inclourà a la nòmina dels funcionaris, sinó que serà abonada amb més visibilitat. Segons Hisenda, el pagament es farà a l'abril (60 dies abans de les eleccions) i amb un abonament a part.

Abonar la doble pendent ara no impactarà en el dèficit públic ni exigirà cap despesa addicional, perquè es recull ja al pressupost del 2016 que Rajoy va aprovar abans de les eleccions del 20 de desembre. El govern de Rajoy havia pagat el primer i el segon quart de l'extra meritada el 2015, any electoral, així que amb el pagament de l'abril abonarà el 49,7% pendent i restituirà la totalitat de l'extra del 2012. La devolució afecta només els funcionaris de l'administració general de l'Estat, ja que la disposició no es va tramitar com a norma bàsica i no obliga les comunitats i els ens locals a fer res.