DUES MIRADES

JOSEP MARIA FONALLERAS

Escriptor

Cata... ¿què?

@fonalleras


DIMECRES, 20 DE MAIG DEL 2015

Els comentaris de Marina Pibernat, la número 4 de la candidatura d'ICV-EUiA a Girona, van ser certament desafortunats. Amb el seu famós tuit de «derechona catalufa» i amb uns quants més que parlaven del «fàstic» que li inspirava el nacionalisme català, va aconseguir que la seva pròpia formació -amb persones assenyades i amb criteris polítics progressistes que rebutgen com a tàctica el cos a cos insultant- s'esquincés les vestidures davant la mostra flagrant de falta de respecte democràtic. Ella mateixa va decidir separar-se del grup i va renunciar a la campanya, conscient de l'error d'haver actuat així.

Ara, ha sortit un manifest que presenta Marina Pibernat com una màrtir. Reconeix, el text signat per Javier Pérez Andújar i uns quants més, que la reacció hostil contra la candidata va ser minoritària, però justament d'aquí dedueix que vivim en una «societat incapacitada per a la discussió i la ironia, repressiva i intolerant». Creu que el cas de la Pibernat ens indica que «es manifesta una voluntat de control» per part d'aquest suposat monstre sobiranista que tot ho manipula.

Això és radicalment fals. L'intolerant va ser qui va dir catalufo, perquè és simplement un insult de contingut sectari i xenòfob que no fa per a una militant d'esquerres. Ella ho va admetre amb la seva renúncia. No ho va fer obligada per cap linxament sinó per la seva pròpia consciència i pel respecte als seus companys de llista
.