POLÍTICA
BARCELONA - 20 maig 2016 2.00 h

Divisió interna al PP per la prohibició de les estelades

 Ministres com ara Catalá i Margallo hi donen suport, però altres dirigents com ara Albiol la critiquen, i Rajoy i Fernández Díaz se'n renten les mans

 L'ensenya és permesa per la comissió antiviolència

Ò. PALAU - BARCELONA

La prohibició d'entrar estelades a l'estadi Vicente Calderón diumenge en la final de copa entre el Barça i el Sevilla, dictada dimecres per la delegació de l'Estat a Madrid i ratificada ahir per la mateixa delegada, Concepción Dancausa, no ha generat el suport unànime ni tan sols del seu partit. Diversos dirigents del PP van criticar ahir la mesura, o se'n van desmarcar, com ara el líder català, Xavier García Albiol, que “per principis” no és partidari de prohibir cap bandera, tot i que les estelades el “cansen i avorreixen”. En la mateixa línia, per al portaveu popular a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, no s'han de prohibir “ni estelades a Madrid ni ocultar banderes espanyoles a Catalunya”.

El seu germà Jorge, ministre de l'Interior, també va evitar fer-se responsable de la decisió, per a la qual no el van ni consultar, segons una conversa revelada pel seu homòleg català, Jordi Jané, que li va demanar que retirés la prohibició. “M'ha dit que la decisió no era del Ministeri de l'Interior, sinó exclusivament de la delegada”, es va sorprendre Jané, que va recordar al ministre que l'estelada no figura en el manual de simbologia prohibida que la Comissió Antiviolència en l'Esport ha fet arribar als Mossos aquest any. Malgrat això, i que el govern va estudiar accions legals contra la decisió, al final va descartar-les i donarà suport a les que sí que ha emprès l'entitat Drets –avui un jutjat de Madrid decidirà si les admet a tràmit–, segons va indicar la consellera de la Presidència, Neus Munté, indignada perquè l'estelada s'equipari en la prohibició a les banderes franquistes. A banda, Democràcia i Llibertat i ERC van entrar al registre del Congrés una petició perquè Fernández Díaz comparegui a donar explicacions.

El president espanyol, Mariano Rajoy, se'n va rentar les mans i, en una conversa informal amb la premsa a Palma, va dir que no és competència seva, tot i justificar-la pel fet que la UEFA i la Federació Espanyola de Futbol veten reivindicacions polítiques als estadis. En una línia similar, segons el líder de C's, Albert Rivera, la decisió deriva de la normativa de la UEFA, que ja va multar el Barça, i per tant és “correcta”. “Un camp de futbol és un lloc per veure esport, no un Parlament”, va dir, tot i que el seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, havia admès abans que no veu en l'estelada cap símbol “agressiu” i que C's no l'hauria prohibit per no ficar-se en cap “embolic”.

Altres dirigents populars també van donar ple suport a la mesura, com ara el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que es va emparar en la llei de prevenció de la violència en l'esport, i el d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, per a qui l'estelada “està fora de l'ordre constitucional”. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, veu la prohibició “prudent i enormement encertada”, ja que l'estelada “ofèn” molta gent perquè “és un símbol que busca la destrucció d'Espanya”.

La resta de grups, en canvi, van carregar unànimement contra la prohibició, perquè la consideren un atac a la llibertat d'expressió. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, lamenta que aquest “no és el camí”, i acusa Rajoy d'“agitar” la bandera per no parlar de l'amenaça de multa de la UE pel deute. Més dura, la candidata del PSC, Meritxell Batet, ho troba “un error colossal” i una decisió “poc democràtica”. Igualment, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, qualifica la mesura de “ridícula” i “autoritària”. Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, que va cridar a la desobediència, també van carregar contra la decisió, igual que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'Associació Catalana de Municipis i l'AMI la troben un acte de “cinisme, menyspreu i ignorància”, i han demanat que es reconsideri la prohibició (més informació a L'Esportiu).

LES FRASES

[La mesura] és un exercici de racionalitat i seny. És sorprenent que algú se senti ofès perquè s'apliqui la llei
Rafael Catalá
MINISTRE DE JUSTÍCIA
Em sembla perfecta [la prohibició]; hem de respectar la llei, i els símbols constitucionals són els que són
José M. García-Margallo
MINISTRE D'AFERS EXTERIORS
Em molesta que vulguin substituir la senyera per l'estelada, però no sóc partidari de prohibir banderes
Xavier García Albiol
COORDINADOR GENERAL PP CATALÀ
No comparteixo el contingut de les estelades, però el foc no s'apaga tirant més benzina
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE