POLÍTICA
BERGA - 20 maig 2017 2.00 h

L'Audiència reobre el cas contra l'alcaldessa de Berga

 Montse Venturós torna a ser investigada a proposta del ministeri fiscal

 L'advocat Benet Salellas critica els alts òrgans judicials de l'Estat, que “corregeixen jutges que tenen posicions democràtiques”

MARC CANTURRI - BERGA

L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, dos mesos i mig després que el jutjat de Berga decidís arxivar-la. A proposta del ministeri fiscal espanyol, l'Audiència tornarà a investigar el cas, en què l'acusa de delicte electoral per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'ajuntament de Berga durant les eleccions autonòmiques i generals de finals del 2015.

Benet Salellas, diputat de la CUP i advocat de Venturós, creu que la reobertura del cas és “una nova mostra de la politització de la justícia espanyola”. En aquest sentit, Salellas considera que, revocant l'arxivament del cas, l'Audiència no fa altra cosa que refermar les instàncies judicials com “el principal ariet contra l'independentisme i la voluntat democràtica del poble català”.

D'altra banda, l'advocat ha carregat contra l'actitud dels jutges de l'Audiència. A parer seu, el que està passant a Berga és comparable amb el que va passar a Badalona en el cas del 12-O: “Els jutges d'instrucció opten per no implicar-se en el conflicte polític i entenen que el dret penal no està cridat a corregir polítiques, però són reprovats i corregits pels seus superiors de l'Audiència, que són molt més complaents amb el poder polític de torn.”

En la mateixa línia, Salellas qüestiona el funcionament de l'actual sistema judicial espanyol. El diputat cupaire reitera que al capdamunt de la piràmide hi ha jutges i magistrats escollits “per la seva afinitat política amb el poder de torn” que corregeixen jutges que opten per “tenir posicions democràtiques”.

La CUP ja ha anunciat que en els pròxims dies convocarà noves mobilitzacions en suport de l'alcaldessa de Berga.

Forçada a declarar

Amb la revocació de l'arxivament de la causa, revifa un cas que semblava que quedaria guardat en un calaix. El jutge d'instrucció de Berga va anunciar l'1 de març que arxivava la causa, però, uns dies més tard, la fiscalia va anunciar que recorreria contra la decisió.

L'alcaldessa berguedana es va negar a declarar davant el jutge en dues ocasions. La primera vegada va ser el 5 d'abril de l'any passat; la segona, el 17 d'octubre.

Finalment, però, en vista de la fermesa de Venturós, el jutge va decidir tirar pel dret. El 4 de novembre, a primera hora del matí, va ordenar la seva detenció per traslladar-la posteriorment als jutjats per tal que hi prestés declaració.

Uns mesos després, a principis de març, el jutge va donar la raó a la CUP: causa arxivada. Ara, però, Venturós podria haver de tornar als tribunals.

LA FRASE

L'Audiència és molt més complaent que els jutges d'instrucció amb el poder polític de torn
Benet Salellas
ADVOCAT DE VENTURÓS I DIPUTAT DE LA CUP AL PARLAMENT

LES DATES

01.03.17
El jutge d'instrucció
decideix arxivar la causa contra Venturós perquè no considera els fets constitutius de delicte.
04.10.16
Montse Venturós
és detinguda a primera hora del matí i traslladada als jutjats de Berga per prestar declaració.