LA RODA

Joan Subirats

JOAN SUBIRATS

Catedràtic de Ciència Política (Universitat Autònoma de Barcelona).

¿Política o trinxera?


DISSABTE, 20 D'AGOST DEL 2016

Estem bloquejats. Podríem pensar que és pel descans estival. Però no recordo un agost més aparentment polític que aquest. Està en joc la investidura d'un nou president del Govern després de dues eleccions generals en a penes mig any i després de gairebé deu mesos d'Exe-

cutiu en funcions. I a Catalunya van passant els mesos i els nervis afloren: «O acabem el procés o el procés acaba amb nosaltres». Però al mateix temps que això indicaria un agost necessitat de decisions efectives i transcendents, el que predomina és el tacticisme i el càlcul a curt termini.

És cert que en el cas de l'escenari polític espanyol els resultats electorals no van ajudar a utilitzar el manual acostumat. Però fa mesos que estem d'aprenentatge i de repetir eleccions, sense que hi hagi canvis sensibles. I ara tot fa suposar que esperarem les eleccions basques i gallegues per veure si d'allà en traiem alguna llum que ens permeti evitar una nova campanya electoral per Nadal. Més tacticisme.

A Catalunya es fa servir qualsevol cosa per desgastar els que són al costat. Unes estàtues, una mica d'unilateralitat, una manifestació on anar amb certificat de sobiranista... Tot s'aprofita. De fet, es prefereix el combat amb els cosins que amb els que no són família. Una vegada més, tacticisme a cabassos.

Sota l'afirmació de conflicte polític s'amaga moltes vegades la maniobra de curt recorregut que permeti millorar les posicions d'un i erosionar les del veí. Hi ha més gestió i defensa de la pròpia trinxera que estratègia de canvi a mitjà o llarg termini. Rajoy o Sánchez miren més cap a dins de les seves tribus que cap enfora. I aquí preferim buscar matisos que permetin seguir amb la lògica binària abans que acceptar d'una vegada la complexitat i començar a demostrar que la sobirania comença per aprofitar els espais que ja es tenen
.