POLÍTICA
BARCELONA - 20 agost 2016 2.00 h

Un RUI a foc lent

 Tant el govern com el PDC i ERC s'han mostrat oberts a estudiar un referèndum unilateral d'independència; però, si bé ningú fins ara ha pres la iniciativa per abordar un debat clar, hi ha hagut contactes discrets amb els actors que el promouen

 La CUP no en fa una línia vermella, però la posició de Puigdemont sembla favorable i pot acabar fent decantar la balança

ÒSCAR PALAU - BARCELONA
El governhi veu dificultats,
i el PDC i ERC no han debatut els pros i els contres, però tots diuen que se'n pot parlar

A l'agost els tempos es relaxen i tot es torna més feixuc. També en l'àmbit polític, tot i que aquest any pintava diferent, amb una qüestió de confiança al president Carles Puigdemont a la cantonada i el debat sobre la introducció o no en el full de ruta d'un referèndum unilateral d'independència plantejat per l'ANC i partits com ara la CUP o Demòcrates. La veritat, però, és que d'entrada parlar del RUI fa mandra al govern i a les dues grans forces que li donen suport, el Partit Demòcrata Català i ERC, més capficats a relacionar la moció amb el pressupost que a debatre una modificació substancial d'una carpeta ja pactada. En públic, cap dels grans dirigents no ha tancat les portes al RUI; ans al contrari, s'hi han mostrat oberts en la majoria d'intervencions. Puigdemont, l'home que al capdavall farà decantar la balança entre els que dubten tant al govern com al seu partit, ja va donar pistes en dir que es podia parlar de tot el que fos “enriquir” el full de ruta. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'hi va mostrar igualment oberta, “si hi ha consens”. La introducció en les polèmiques conclusions de la comissió del Procés Constituent d'un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic” quan s'aprovin les lleis de desconnexió semblava que li aplanaven el camí. A hores d'ara, però, i més enllà de les declaracions d'estiu de bona voluntat, ningú s'ha definit i ha pres la iniciativa per fer seure tots els actors per veure si es genera el consens que requeriria. Això no vol dir, però, que no hi vagi havent contactes lluny dels focus i que la idea no vagi madurant lentament. Es pot dir que el RUI es va coent a foc lent.

Després de la consulta interna que el va avalar per àmplia majoria, l'ANC es va proposar continuar explicant la demanda de cara enfora i va dir que obriria converses amb el govern i els partits, si bé ja indicava que serien “discretes” per propiciar un clima de consens. Per això mateix no en farà cap cavall de batalla en públic, i encara menys ho utilitzarà en la manifestació de la Diada. Un mes llarg després d'aquella consulta, hi ha hagut pocs pronunciaments públics més de l'entitat, ara ja sí abocada en l'Onze de Setembre, ni cap trobada pública amb partits. Però de converses n'hi ha hagut, fins al punt que fonts consultades asseguren que la proposta ja ha estat transmesa a tothom a qui s'havia de transmetre, i que ara la pilota és a la teulada dels polítics. D'ells depèn la decisió definitiva, que es confia que prenguin al setembre vinculada a la qüestió de confiança. Dels seus equips dependrà també que es trobi la manera d'evitar els molts obstacles tècnics.

Des de Presidència aclarien la setmana passada que el govern no està pas en contra d'un RUI, sempre que generi “consensos amplis”, en referència al fet que el món independentista hi estigui d'acord, però si pot ser també el sobiranista; és a dir, l'entorn de les confluències, que no hi han mostrat cap simpatia, ans al contrari. Per això no tothom veu clar reobrir el debat si tampoc ha d'acabar implicant més actors a l'entesa, i respiren perquè fins ara la CUP, tot i insistir en el plantejament, no ho hagi posat com a condició imprescindible per renovar Puigdemont. “No hi veiem dificultats polítiques, sinó tècniques que s'haurien de superar; això és el que fa por”, reflexionaven aquestes fonts. L'executiu, tot i que constata que al món la majoria entén que Catalunya té dret a votar, no veu clar quin reconeixement exterior podria tenir un referèndum unilateral deslegitimat i perseguit per l'Estat espanyol amb la Constitució a la mà. Però és que en un àmbit intern també hi veu pegues. Per començar, hi ha dubtes sobre la credibilitat en cas d'un boicot dels unionistes. I no només això: per ser oficial caldria el suport còmplice d'altres administracions catalanes, com ara els ajuntaments, tots, i mobilitzar recursos oficials i funcionaris que podrien oposar-s'hi. Fins i tot treballadors de correus podrien boicotejar-lo. Tot i tenir clar que no és el mateix, l'experiència de l'assaig general que es pot considerar el 9-N es té al cap i fa evidents els entrebancs logístics.

L'anàlisi dels partits també és difusa. Amb el daltabaix intern per deixar enrere CDC, el PDC es va donar temps per afrontar el debat. D'aquí les declaracions dels nous dirigents, com ara Marta Pascal, que veu el RUI com “una via oberta” i una “opció real”, però no ha passat d'aquí. També hi ha donat suport implícit la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. “Del que es tracta és que s'acabi consultant els ciutadans”, indicava. En canvi, veus com ara les del diputat Francesc Homs; el president de Junts pel Sí, Jordi Turull, o el mateix expresident Artur Mas han estat les més escèptiques amb un RUI que veuen massa similar a aquell procés participatiu del 9-N, i amb moltes amenaces.

ERC no ha hagut d'afrontar cap renovació, però internament tampoc no ha debatut els pros i els contres d'un RUI, tot i que sembla consolidar-s'hi l'aposta cada cop més favorable. En tot cas, les declaracions públiques dels dirigents són similars a les del govern i el PDC. Fonts consultades, de fet, admeten que, si el RUI s'acaba introduint, no serà pas “a iniciativa” dels republicans, que continuen atenent-se al full de ruta pactat, que fixa eleccions constituents i la ratificació final en el referèndum sobre la nova constitució.

Els republicans també avisen que abans caldria delimitar molt bé “quins efectes tindria” un RUI, i introdueixen encara una altra reflexió: segurament caldria una llei específica al Parlament per “vestir legalment” el referèndum, ja que no es pot ni es vol fer segons la llei de consultes aprovada l'any passat, suspesa pel TC i considerada superada pels independentistes. De fet, la proposta de l'ANC ja suggereix que el referèndum hauria de ser convocat segons una llei ad hoc, que s'hauria d'aprovar alhora, o gairebé, que les lleis de desconnexió ara mateix en tràmit. Dificultats n'hi ha; però, com diuen des de l'ANC, que es faci el RUI dependrà de la voluntat de superar-les.

El paper dels petits.
Tot i que s'ha relacionat sobretot amb l'ANC i la CUP, qui més activament ha defensat el RUI és Demòcrates, que a l'estiu hi ha dedicat alguns debats, es va adherir al manifest impulsat a favor (com la CUP) i hi té una campanya endegada a internet. També des de JxSí, MES és partidari d'un referèndum, però deixa la decisió en el grup, i ha demanat a Puigdemont que es defineixi.