POLÍTICA
Girona - 20 setembre 2015 2.00 h

El PSOE admet que la tercera via és difícil, llarga i complexa

 Pedro Sánchez diu que l'estat federal garantiria trenta anys de convivència entre Catalunya i Espanya

 Iceta ridiculitza els que pensen que l'estat català podria estar dins la Unió Europea

JORDI NADAL

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va admetre ahir en un míting a Girona les dificultats de convertir l'Estat espanyol en un estat federal. Sánchez va assegurar que és l'única via per posar fi al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, però va dir que no és una solució “ràpida ni màgica” sinó “difícil, llarga i complexa, però que garantirà un període de convivència de vint o trenta anys per a Catalunya i Espanya”. Per endegar aquest camí, Sánchez diu que els socialistes estan disposats a modificar la Constitució per fer-hi un reconeixement dels drets històrics de Catalunya, millorar el finançament de Catalunya i altres comunitats infrafinançades i concretar en la carta magna les competències de l'Estat “per evitar la dreta retrògrada” que, admet, ha llimat l'autogovern català.

El líder estatal va aprofitar l'acte, celebrat al vestíbul de l'Auditori davant d'unes tres-centes persones, per acusar Artur Mas de covardia per haver-se situat en la llista en quarta posició per evitar “donar la cara” per la gestió que ha fet els darrers anys com a president de la Generalitat. Va afegir que el 27-S “és l'oportunitat de dir adéu a Mas, al seu 3% i a Pujol”. Va dir que les retallades que s'han dut a terme els darrers anys “no són retallades catalanes ni retallades espanyoles, sinó que són retallades de la dreta catalana i de la dreta espanyola”, i va reivindicar governs d'esquerres a l'Estat i a la Generalitat per posar-hi fi.

En el seu discurs, el secretari general del PSOE va atribuir el conflicte polític actual a una qüestió de polítiques de dretes i d'esquerres, i no a una manca d'encaix entre Catalunya i la resta de l'Estat.

Establir ponts

Per la seva banda, el candidat del PSC a Girona, Rafel Bruguera, va fer una analogia entre el paper que en l'antiguitat va tenir Empúries –d'on ha estat alcalde–, com a porta, pont, port i pacte entre pobles i cultures, i el PSC. El candidat va reivindicar el seu partit com l'únic partit que pot establir ponts amb la resta de pobles d'Espanya. Va defensar que “calen ponts i no trinxeres” i va acusar la dreta espanyola, encarnada pel PP, i la catalana, assenyalant CDC, d'estar més interessada en el conflicte que en l'acord.

Considera que el socialisme és precisament el lloc on els ciutadans “que saben que la independència no porta enlloc” trobaran les portes obertes, així com els que volen una Catalunya millor en una Espanya diferent, al·ludint al lema dels socialistes en aquesta campanya.

Molt diferent va ser el discurs del candidat per Barcelona, Miquel Iceta. Amb menys càrrega sentimental que Sánchez i poètica que Bruguera, va optar pe ser més pràctic, i va parlar de les propostes socials que porten al seu programa electoral. Va tenir temps, però, per riure's dels que pensen que Catalunya podria continuar dins Europa després de la independència i va dir-los que és com negar la llei de la gravetat, i que és tan evident “que ho haurien de posar aBarrio Sésamo”.

En l'àmbit social, el candidat va exposar els punts d'un decàleg de propostes i promeses dels socialistes sobre serveis bàsics com el dret a l'educació, l'atenció sanitària, l'atenció a les persones amb necessitats especials, la llei de la dependència, la gent gran, o els joves.

LA XIFRA

300
persones
van assistir, aproximadament, a l'acte que el PSC va celebrar ahir al vestíbul de l'Auditori de Girona.