La ciutat de Girona viurà dijous vinent un dels mítings polítics més grans de la seva història recent, si els organitzadors assoleixen l'objectiu que s'han marcat. La candidatura transversal de Junts pel Sí s'ha proposat omplir el pavelló de Fontajau per fer-hi el que serà l'acte principal a la demarcació de Girona, previ a les eleccions plebiscitàries que se celebraran diumenge vinent. Aquest esdeveniment serà una nova constatació que la
il·lusió per un projecte nou –en aquest cas construir un nou estat–, tot i tractar-se de política, pot mobilitzar la gent i omplir pavellons. Els darrers anys han estat moltes les mostres de l'entusiasme que desperta en petits i grans aquest projecte col·lectiu.
Els grans moments viscuts els ha protagonitzat la societat civil i amb els partits en un respectuós segon pla. Però ara, quan el camí cap a la sobirania passa per unes eleccions, l'entusiasme es mostra també en forma de participació als actes dels partits que defensen la llibertat nacional del poble català.
Si es compleixen les expectatives, unes sis mil persones seran dijous al vespre al pavelló per veure i escoltar les primeres espases de la coalició: els líders nacionals –Raül Romeva, Artur Mas, Oriol Junqueras–, i els gironins –Lluís Llach, Anna Caula, Carles Puigdemont, Roger Torrent i Natàlia Figueras.
La ciutat fa temps que no viu una situació com aquesta. Ens hauríem de remuntar molts anys enrere per trobar exemples semblants, en què l'esgotament per situacions socials i polítiques anquilosades, i sobretot l'íntima sensació que les coses es poden canviar, ha mogut les masses. Els anys posteriors a la fi de la dictadura, per posar alguns exemples, van ser anys de molta efervescència política, després de dècades de repressió. El pavelló municipal de la Devesa –que ja no existeix i que estava a la zona que ocupa actualment Fira de Girona– va ser escenari de diversos d'aquests grans actes. Eren anys de reivindicació, i aquest era l'esperit del primer míting que el PSC va fer a Girona, en el camí del seu congrés constituent. Era el 24 de setembre del 1976, i segons les cròniques van anar-hi més de cinc mil persones. El juny del 1977 tornarien a repetir l'èxit. El 25 de maig del 1977 va ser el PSUC que va omplir el pavelló municipal, amb la presència del secretari general del partit, Gregorio López Raimundo. Dies abans no tenien clar si omplirien, ja que el míting coincidia amb un partit de copa d'Europa de futbol, però se'n van sortir. Un dels grans esclats, però, es va viure el 1982. Aquell any, en les eleccions estatals que durien a la presidència Felipe González, el líder socialista també va omplir el pavelló. A més de González va haver-hi parlaments de Joaquim Nadal, Lluís M. de Puig, Francesc Ferrer, Emili Pallach i Ernest Lluch. En el míting, González va pronunciar una de les promeses electorals que han quedat més marcades en l'imaginari col·lectiu dels ciutadans de l'Estat, la de crear 800.000 llocs de treball. Uns dies després va ser el torn de CiU, que van aplegar al pavelló unes 5.000 persones. El candidat, Miquel Roca, i el president de la Generalitat Jordi Pujol, van presidir l'acte. En la presentació de l'acte, el convergent Joan Vidal i Gayolà va dir que “Girona és i serà nacionalista”. Trenta anys més tard, el clam és per construir un nou estat lliure i sobirà.