POLÍTICA
BARCELONA - 20 setembre 2016 2.00 h

El TC es rebaixarà la potestat de sancionar que li va donar el PP

 Els magistrats es reuneixen avui per tractar el recurs que els governs català i basc van presentar contra la reforma de Rajoy

 Busquen el consens després que la majoria rebutgés la nova llei

REDACCIÓ - BARCELONA

El Tribunal Constitucional (TC) podria rebaixar-se la capacitat de sancionar els que no compleixen les seves sentències. Seria un revés al govern del PP que el setembre de l'any passat va modificar precisament la llei orgànica del TC perquè els magistrats poguessin sancionar de manera ràpida les sentències amb vista del que passava a Catalunya amb l'aprovació de declaracions de sobirania al Parlament català. Era una modificació feta a mida que es va aprovar al Congrés dels Diputats solament amb els vots del PP, que tenia majoria absoluta.

Avui els magistrats del TC es reuneixen en sessió plenària i un dels punts de l'ordre del dia és precisament el recurs contra la reforma d'aquesta llei que van presentar els governs de Catalunya i el País Basc. Després de gairebé un any arriba la petició contra la potestat que Rajoy dóna al TC per multar, sancionar i suspendre els càrrecs que incompleixin les seves resolucions.

La reforma –segons fonts del TC que recollia ahir l'ACN– no agrada als magistrats perquè traspassa la responsabilitat de resoldre problemes polítics a un tribunal ja molt desgastat per les constants acusacions de politització.

Com que la ratificació de la reforma no aconseguia el vot unànime de tots els membres del tribunal, ara s'ha optat per buscar un text de consens que aglutini tots els jutges d'aquest òrgan i evitar donar novament la imatge d'un ple dividit que aprofundeixi el desprestigi de la institució, un fet que pot allargar els debats.

Per aquest motiu, sobre la taula hi ha la possibilitat que la recerca d'aquest consens impliqui una rebaixa en les capacitats sancionadores del mateix tribunal, que podria optar per declarar no constitucionals algunes de les atribucions que consten a la llei aprovada pel govern de Rajoy. L'objectiu: fer valer les decisions del TC sense provocar problemes mes greus dels que es preveu resoldre.

Fonts del TC recorden que els magistrats ja disposaven fins ara de mecanismes per forçar el compliment de les seves resolucions, i que –en alguns casos– entenen que les atribucions que l'executiu del PP els va concedir en la reforma del setembre del 2015 són, per tant, innecessàries.

Forcadell, a la cua

El TC espera resoldre aquesta qüestió abans d'abordar l'incident d'execució de sentència que el govern espanyol va plantejar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver sotmès a votació les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, malgrat l'advertència del mateix tribunal, feta saber als implicats, de no impulsar cap mesura encaminada a la independència. Segons fonts del TC, podrien abordar aquesta qüestió sobre Forcadell en un termini d'entre dos i sis mesos, tot i que evitaran períodes electorals com el que es podria obrir a l'Estat espanyol al desembre si cal repetir les eleccions, o qualsevol avançament electoral a Catalunya que situï la campanya dins del seu calendari de plens.