POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 20 octubre 2016 2.00 h

Escòcia avisa la UE que “la independència és una opció

 El negociador d'Edimburg es planta a Brussel·les la vigília que ho faci May i que Sturgeon presenti l'esborrany del segon referèndum

 Russell al·lega que compleix un “imperatiu democràtic”

ALBERT SEGURA - BRUSSEL·LES

“La independència d'Escòcia pot ser una opció per continuar a la UE, seria intel·lectualment deshonest i incomplert dir el contrari.” Amb aquesta carta de presentació, el ministre del govern escocès encarregat de negociar el Brexit, Michael Russell, es va plantar ahir a Brussel·les, fins i tot abans que la premier britànica, Theresa May, es reuneixi avui amb els seus encara socis dels 28. La vigília de la primera cimera europea de May i de la presentació de l'esborrany de llei per convocar el segon referèndum, també avui a Edimburg, Russell va desembarcar a la capital comunitària per “protegir el lloc d'Escòcia a Europa”.

Russell té “l'imperatiu democràtic” de defensar el 62% d'escocesos que van votar remain (el leave, amb només el 38% de suport, no va guanyar en cap circumscripció) i vol “garantir” que el govern de Sturgeon té “influència” en les negociacions entre Londres i Brussel·les. El que no tindrà Russell, sembla, és una cadira en aquestes converses. Però el ministre pressiona perquè “cinc milions de ciutadans que són europeus, i volen continuar sent-ho, almenys tinguin el dret de dir-ho”, va reivindicar en una conferència a la Scotland House del barri europeu, plena com un ou, a pocs metres de la delegació de la Generalitat, que està molt pendent, no cal dir-ho, de si el Brexit pot beneficiar, de rebot, l'independentisme català.

Acompanyat de la ministra escocesa d'Afers Europeus, Fiona Hyslop, Russell va desembarcar a Brussel·les per fer lobby, i es va reunir, entre altres eurodiputats, amb el negociador de l'Eurocambra pel Brexit, l'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt, i amb la presidenta del comitè d'Afers Constitucionals, l'exeurocomissària Danuta Hubner. “Com a govern, estem totalment compromesos a trobar una solució que ofereixi un bon resultat per al poble d'Escòcia, que va votar aclaparadorament a favor de continuar a la UE”, va insistir el ministre. La data triada per Russell per presentar-se a Brussel·les no és cap casualitat, sinó un missatge clar: també la seva primera ministra Sturgeon va viatjar a la capital comunitària coincidint amb una cimera europea i els president de la Comissió Europea i del Parlament, Jean-Claude Juncker i Martin Schulz, es van afanyar a rebre-la.

Merkel i els seus homòlegs exigiran avui a May, durant el sopar a Brussel·les, que concreti quan pensa activar l'article 50 (fins ara només ha avançat que ho farà abans del març). La primera cimera europea de la nova premier serà, tot fa pensar, la darrera en funcions de Rajoy. Però aquest cop el president espanyol no participarà en la reunió prèvia que fan els líders del PP europeu.

LA XIFRA

62
per cent
dels escocesos van votar continuar a la UE i el ‘Brexit' no va guanyar en cap de les circumscripcions.

Alerta de patronal i sindicats

La patronal europea Business Europe i els sindicats van exigir ahir que les empreses i els treballadors “no paguin el preu” del Brexit i van advertir al govern de Londres que, si vol mantenir l'accés al mercat comú, haurà de continuar acceptant l'entrada de comunitaris (és a dir, que respecti les quatre llibertats fonamentals del club: lliure circulació de béns, serveis, capitals i treballadors).

O tot o res: el secretari general de la Confederació Europea de Sindicats, Luca Visentini, va avisar els britànics que no s'hi valdrà tenir un “accés parcial” al mercat comú europeu i que hauran d'escollir entre un accés total i oblidar-se'n completament.

En el rerefons, Visentini tem que els Vint-i-set i la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, arribin als habituals “acords estranys” de les matinades de negociacions a Brussel·les.