POLÍTICA
BARCELONA - 20 octubre 2016 2.00 h

Puigdemont supedita l'agenda del referèndum al pressupost

 El president avisa la CUP que no es convocarà la cimera de partits i d'entitats fins que s'encarrilin els comptes

 Els cupaires exigeixen que no es mogui “ni un mil·límetre”

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

“No hi haurà un pas davant d'un altre.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va advertir ahir a la CUP que l'agenda del referèndum queda congelada fins que el pressupost no tiri endavant. “No hi haurà referèndum sense pressupost”, va sentenciar durant la sessió de control al Parlament. Així és com Puigdemont aclaria que no es convocarà la cimera de partits i entitats partidàries de l'exercici del dret a l'autodeterminació que, d'acord amb la resolució aprovada per JxSí i la CUP durant el debat de política general, s'hauria de reunir “de manera immediata”. En un context de negociació dels comptes amb la formació anticapitalista –en què a banda dels d'Oriol Junqueras s'hi ha implicat el secretari del govern, Joan Vidal– el president de la Generalitat situava el focus sobre l'estabilitat del govern. Precisament ahir, Junqueras es va reunir amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant un quart d'hora al Parlament, per abordar possibles punts d'entesa i comentar l'actualitat política catalana i espanyola, marcada per la crisi interna del PSOE. Segons fonts del govern i del PSC, tanmateix, no van abordar els comptes.

La demanda de la CUP arribava després que la formació anticapitalista va posar en marxa l'anomenat “observatori del procés” per fiscalitzar el compliment dels compromisos adquirits. La portaveu Anna Gabriel va demanar a Puigdemont que convoqui la cimera perquè “ja es facin des d'ara tots els passos per convocar i celebrar aquest referèndum”. El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, es va manifestar partidari a TV3 de reprendre l'ens de trobada i CQPS també estaria a favor d'aglutinar-hi la majoria social i política a favor del referèndum. Abans, però, Puigdemont hi situava el pressupost.

Gabriel també va demanar a Puigdemont que aclarís si el govern pretén “arribar fins al final” i li va exigir que “no es mogui ni un mil·límetre”. Puigdemont va insistir que la voluntat del govern és buscar primer un pacte amb Madrid per convocar la ciutadania a les urnes, un enèsim intent en què la CUP no creu. El president de la Generalitat, a més, va apuntar que demanarà una reunió amb Mariano Rajoy si és investit president novament. En resposta a una pregunta del PP, va afegir que vol abordar el procés i repassar els incompliments de l'Estat, després de l'entrega del document de 46 punts que li va entregar en la reunió que van tenir l'abril passat. Segons fonts de La Moncloa citades per Efe, Rajoy estaria disposat a reunir-s'hi si és revalidat en el càrrec.

La CUP demana més transparència al Parlament

E.A

Els pressupostos del Parlament van passar ahir al primer filtre a la cambra catalana i a partir d'ara hauran de ser incorporats al projecte comptable que enllesteix l'executiu. L'esborrany va ser aprovat amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris, a excepció de la CUP, que va decidir abstenir-se perquè considera que “l'aportació que reben els grups és excessiva”. A més a més, van demanar a la mesa que compleixi la llei de transparència i publiqui a la web de la institució els sous de tots els alts càrrecs i el detall de totes les despeses. El pressupost puja a 53.650.703 euros, 498.000 euros més que el primer projecte que van presentar al govern el juny i que va decaure en no rebre el suport de la CUP. Amb els comptes del Parlament, també van passar el filtre la comptabilitat de la Sindicatura de Comptes, el Consell de Garanties Estatutàries i el Síndic de Greuges, l'únic que va rebre el no del PP.