Ara

LES FINANCES CATALANES

Margallo tanca la porta a un finançament singular

El ministre d'Exteriors és partidari de flexibilitzar el dèficit només si totes les comunitats ho volen
ORIOL MARCH 

Barcelona. | Actualitzada el 16/04/2013 00:00

José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Estrangers, va ser ahir a Barcelona. José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Estrangers, va ser ahir a Barcelona. ACN

El ministre José Manuel García-Margallo, responsable dels afers estrangers del govern espanyol, va llançar ahir una galleda d'aigua freda als seus companys de partit del PP català. "No sóc partidari d'un finançament singular per a Catalunya, seria perjudicial per a ella i per a la resta de comunitats", va assegurar en un dinar a la Cambra de Comerç de Barcelona que va comptar amb una nodrida representació empresarial i política. Els populars a Catalunya, i molt especialment la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, han reclamat públicament un tracte diferencial per a la Generalitat, però l'Estat manté la porta hermèticament tancada.

El missatge de Margallo va ser diàfan: qualsevol reforma del finançament i qualsevol flexibilització del dèficit autonòmic hauran de ser consensuades per totes les comunitats. El ministre d'Afers Estrangers, un dels principals ariets de Mariano Rajoy a l'hora de carregar contra el projecte sobiranista d'Artur Mas, va mostrar-se partidari que existeixi aquesta flexibilització, per bé que encara no es pot donar per feta perquè Brussel·les encara no ha fet oficial si atorgarà més temps a Espanya per complir els objectius. Un grup de treball impulsat pel govern espanyol ja està definint com es faria aquesta hipotètica flexibilització del dèficit autonòmic, que ara mateix està situat en el 0,7%.

Crida al diàleg

El procés sobiranista va planar sobre el dinar a la Cambra de Comerç, per bé que no s'hi va fer cap referència explícita, ni per part del ministre ni dels assistents. Miquel Valls, veterà president de l'entitat, va fer la seva habitual crida al diàleg i a l'entesa entre el govern català i l'espanyol. "Ha de ser el camí per resoldre els problemes", va sostenir Valls.

En idèntics termes es va expressar Margallo, que al llarg dels últims mesos no s'ha estat de recordar que la unitat d'Espanya -Catalunya inclosa, esclar- és bàsica per sortir de la crisi econòmica. "Estem en un moment de canvi com el que es va viure durant la Transició", va assegurar el ministre. En aquell moment, el president espanyol Adolfo Suárez acostumava a dir que s'havia de mantenir el subministrament d'aigua mentre es canviaven les canonades. "No es poden solucionar molts problemes al mateix temps", va reflexionar Margallo, que a finals dels anys 70 ja era diputat, en una frase que li va servir per desestimar el projecte sobiranista català i per reclamar unitat per sortir de la crisi econòmica. D'exteriors, que havia de ser l'eix central de la seva conferència, en va parlar molt poc.

Reunió a Palau

Abans d'anar a la Llotja de Mar a dinar amb empresaris, Margallo es va reunir al Palau de la Generalitat amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que és l'encarregat de l'acció exterior de la Generalitat. Homs li va lliurar l'esborrany de la futura llei d'exteriors catalana que s'aprovarà aquesta legislatura. Mas ho va aprofitar per saludar el ministre abans que comencés la cita.

Margallo, poc entusiasta de la diplomàcia de les autonomies, simplement es va comprometre a l'hora de garantir la presidència de les comunitats en algunes institucions europees, com ara l'Ecofin.