Ara.

Herrera avisa Junqueras que cal capgirar la política social de CiU i no matisar-la

Rovira proposa convocar la consulta d'aquí deu mesos

ERC ja concreta el full de ruta cap a la consulta que plantejarà a Artur Mas, que passa per convocar-la el setembre del 2013. ICV fa costat al procés però vol més oposició a la política social i econòmica de CiU.
ROGER TUGAS 

BARCELONA. | Actualitzada el 30/11/2012 00:00

Marta Rovira reclama convocar la consulta el setembre del 2013 i celebrar-la el 2014. Marta Rovira reclama convocar la consulta el setembre del 2013 i celebrar-la el 2014. JORDI PIZARRO

Un dels elements essencials en la negociació entre CiU i ERC per tancar un acord de governabilitat serà el full de ruta cap a la consulta sobiranista. Els republicans han explicat detalladament els passos cap al referèndum en campanya i ara hi insistiran en les converses amb la federació. I tenen pressa. Així, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va explicar ahir a Catalunya Ràdio que el setembre vinent, un any després de la històrica manifestació de la Diada, ja es podria convocar la consulta.

Segons la dirigent republicana, que formarà part de l'equip negociador amb CiU, la comunitat internacional només reclama a la Generalitat que, abans de fer-ho saltant-se el marc constitucional, primer esgoti la legalitat vigent. En deu mesos, per tant, calcula que hi hauria temps per demanar permís per convocar una consulta a l'Estat -i que aquest ho denegués- i per aprovar la llei de consultes catalana, que el Parlament ja tenia pràcticament enllestida aquesta legislatura que ha acabat.

Tanmateix, això no vol dir que ERC modifiqui els terminis que va defensar en campanya, ja que, si bé a partir del setembre del 2013 es podria convocar el referèndum atenent-se a "la legalitat internacional", encara trigaria uns mesos a fer-se. Així, la cita a les urnes per votar sobre la constitució d'un estat català no arribaria fins al 2014, segons va concretar Rovira a l'ARA, i aquesta seria la data que, en un principi, plantejaran els republicans a CiU en la negociació.

En aquest sentit, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va garantir a RAC1 que el nou Govern tindrà una "solidesa gegantina", però que això no depèn del fet que ell "sigui conseller de la Generalitat". "Ens responsabilitzarem de tot, fins i tot de coses de les quals no tinguem responsabilitat", va afirmar, justificant que no vol quedar-se a l'oposició per evitar cremar-se en la gestió del dia a dia, sinó perquè el seu partit "no està disposat a entrar en una subhasta de càrrecs, de conselleries, ni de cadires". "ERC assumeix la part difícil, no la fàcil", va defensar.

De fet, Junqueras ja comença a notar com li pot pesar el seu vot en la investidura d'Artur Mas i en els seus pressupostos, un desgast que pot patir pel flanc esquerre si no frena prou les retallades. Ahir mateix es va reunir durant una hora al seu despatx de la seu d'ERC amb el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que li va reclamar una oposició més ferma i global a les polítiques socials i econòmiques de Mas.

Segons fonts coneixedores de la trobada, els dos líders van mantenir una conversa cordial de poc més d'una hora en què, tot i celebrar l'ascens de les forces d'esquerres el 25-N, trobar coincidències en propostes socials i fiscals i explorar possibles col·laboracions al Parlament, van constatar també les profundes diferències a l'hora de plantejar la legislatura. Així, mentre Junqueras entén que els ajustos són imprescindibles per als incompliments de Madrid i el dèficit fiscal i que, com a molt, es pot reclamar més sensibilitat social en les decisions, Herrera opina que "cal un canvi radical de polítiques socials i econòmiques" i, per això, propugna una cimera amb partits i entitats socials que propugni aquest gir de 180 graus.

La consulta pertany al Parlament

"La situació és crítica i dramàtica", afirmen des d'ICV, des d'on es reclama aprofitar la legislatura per "fer un canvi radical i construir una alternativa d'esquerres, no per esmenar el rumb de CiU". Tot i això, Junqueras va reclamar a Herrera que s'impliqui en la consulta, un suport que l'ecosocialista manté. Li va subratllar, però, que el dret a decidir pertany al Parlament i no es pot usar com a element per negociar la investidura o els pressupostos.