Ara

DEBAT SOCIALISTA

Els socialistes catalans avisen que ja no trencaran la coherència de vot

El dret a decidir congela la veu pròpia del PSC al Congrés

Enrocat en el "ni parlar-ne" sobre el referèndum, el PSOE paralitza el protocol que ha de donar veu pròpia al PSC al Congrés. Tot i això, Nicaragua avisa que votarà a Madrid igual que al Parlament.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 06/01/2013 00:00

El dret a decidir congela la veu pròpia del PSC al CongrésEl dret a decidir congela la veu pròpia del PSC al Congrés PERE VIRGILI P. VIRGILI

Que el PSC s'abstingui en qualsevol qüestió que afecti el dret a decidir és interpretat pel PSOE com tota una gosadia que no comparteix sota cap concepte. És per això que fonts properes a Alfredo Pérez Rubalcaba asseguren que no pensen donar oxigen al protocol de relacions pel qual batalla Pere Navarro perquè els socialistes catalans tinguin veu pròpia al Congrés i votar, si es dóna el cas, en un sentit diferent del PSOE en qüestions que afectin Catalunya. Abans del 25-N, el PSC donava pràcticament per enllestit el nou protocol, però el posicionament sobre el dret a decidir que encapçala Navarro ha trepitjat tants ulls de poll entre les files de Rubalcaba que la seva aprovació es manté, de moment, al congelador de Ferraz.

Tot i que des de la cúpula de Nicaragua s'insisteix que la discrepància pel dret a decidir no afecta la negociació de la veu pròpia, dirigents del mateix partit i també del PSOE reconeixen que la relació entre les dues forces passa per un dels seus pitjors moments. "És obvi que la nostra discrepància amb el PSOE pel tema de la consulta dificulta la relació", asseguren fonts de l'executiva del PSC. I per llimar aquestes diferències, el PSOE ja ha deixat ben clar que no es pensa moure del seu no rotund a la celebració d'un referèndum, ni tan sols pactat amb el govern espanyol, i que, per tant, haurà de ser el PSC qui rectifiqui una actitud "condescendent amb el sobiranisme català", per molt que defensi que votaria no a l'estat propi arribat el cas.

Aplicar el protocol 'de facto'

Dirigents socialistes expliquen que tant dins del PSC com del PSOE hi ha cert malestar perquè es té la impressió que les decisions de Nicaragua les pren Navarro i el seu petit cercle de la cúpula sense consultar ningú més enllà. En tot cas, el primer secretari del PSC ja va avançar que si l'aprovació del protocol per tenir veu pròpia a Madrid es dilatava massa en el temps, el seu partit l'aplicaria " de facto ". I és que el PSC no es pot permetre noves polèmiques per defensar posicionaments diferents al Parlament i al Congrés que tanta factura li han passat en els últims anys.

"Per un tema de coherència, es mantindrà a Madrid el mateix criteri que a Catalunya. Això sí, caldrà diferenciar entre les qüestions serioses i les batusses", assegura un dirigent de la cúpula de Nicaragua donant a entendre que no cauran en les trampes que els parin CiU o ERC. Però si es porta al Congrés alguna proposta sobre el dret a decidir a la qual el PSC s'hagi abstingut al Parlament, les mirades se centraran en Carme Chacón. ¿La dirigent del PSC que aspira a liderar el PSOE podrà complir amb aquesta coherència que busca el seu partit i emetre un vot que donarà munició als seus detractors per carregar contra la seva eventual candidatura?

Si bé Navarro sosté que insistirà perquè Rubalcaba avali la consulta com ho va fer amb l'estat federal, fonts de l'executiva del PSC afirmen que la distància és insalvable "a curt termini". Encara més, ni tan sols veuen que un any sigui suficient i recorden que a Escòcia han trigat quasi una dècada a acordar el referèndum.

De cara a la celebració del consell nacional extraordinari que ha de traçar el full de ruta de la seva refundació, dirigents de l'executiva del PSC subratllen que serà clau eradicar les ambigüitats que planen sobre la consulta dins del partit i definir l'estratègia per intentar convèncer el PSOE. I és que consideren que és una de les bases per rellançar el PSC, com ho seran les primàries per reconnectar-lo amb la societat i que tindran com a tret de sortida les de Barcelona. No es descarta que siguin aquest mateix any.