Ara

Salmond vol una Escòcia independent dins l'OTAN però sense armes atòmiques

La constitució d'una Escòcia independitzada descartaria formar part de Trident, el programa d'armes nuclears del Regne Unit

ARA 

Barcelona | Actualitzada el 08/10/2012 18:14

MOVIMENT SOCIAL PEL SÍ   El primer ministre d'Escòcia va participar ahir a l'acte  de presentació de la campanya Sí Escòcia en un cinema d'Edimburg. El primer ministre durant la presentació del Moviment Social pel Sí a Edimburg. JEFF J. MITCHELL / GETTY

La constitució d'una Escòcia independent prohibiria les armes nuclears; això ha dit Alex Salmond, el primer ministres escocès, aquest diumenge.

Tot i això, Salmond aposta per una permanència dins l'OTAN, però sense formar part de Trident, el programa de desenvolupament, adquisició i operació d'armes nuclears al Regne Unit. El primer ministre escocès ha dit que aquesta prohibició es discutirà a la propera trobada amb els països membres de l'organització. Ara bé, el fet que Escòcia en segueixi formant part però sense l'emmagatzematge d'armes nuclears haurà d'estar aprovat per la majoria dels països que en formen part.

El líder dels verds escocesos, Patrick Harvie, ha titllat d'"ofensiva" aquesta proposta, ja que "la idea de formar part d'una aliança nuclear i haver de demanar als altres països que emmagatzemin aquest tipus d'armament no té sentit", ha dit aquest dissabte a Glasgow, i ha afegit: "[L'OTAN] és una organització antiga, obsoleta i difunta, al meu entendre, i crec que no hauríem de tenir-hi res a veure".