Ara

La premsa conservadora de Madrid oculta les xifres de l'acte espanyolista

L'antisobiranisme, l'estrella del 12-0

MIREIA MIQUEL 

BARCELONA | Actualitzada el 14/10/2012 00:00

Els organitzadors de la concentració espanyolista del 12 d'octubre, el Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, van posar èmfasi a demanar que la manifestació de divendres no es comparés amb la Diada de Catalunya. I, si en alguna cosa han coincidit totes les portades dels diaris de l'Estat, és que en cap hi apareix, titulada en gran, una sola xifra d'assistents. Ni els 65.000 de la Delegació del govern espanyol, ni els 100.000 dels organitzadors. Això sí, la majoria dels diaris editats a Madrid van aprofitar el 12-O per rebaixar l'eufòria sobiranista que últimament s'ha instal·lat a Catalunya.

"Catalunya, espanyols de cor"

Amb aquest titular obria la portada el diari de Paco Marhuenda, La Razón , fent referència al símbol de la manifestació: un cor partit en les dues identitats. La qüestionada assistència a la concentració va servir a l'editorial del diari per dir que a Barcelona es va veure la "majoria silenciosa no nacionalista que viu amb normalitat la seva doble condició". Sense anomenar enlloc els més d'un milió i mig de catalans que van sortir al carrer l'11 de setembre, l'editorial afirma que va ser una manera de plantar cara als "actes de burla i de rebuig" d'un sector català contra el Dia de la Hispanitat.

La Razón va explicar que, malgrat que "uns cent individus" van insultar els que es manifestaven a favor de la unitat d'Espanya, els assistents van mostrar "la tolerància, la fraternitat, el seny i el respecte que els caracteritza". Un respecte que Alfonso Ussía va perdre quan a la contraportada afirmava que "TV3 hauria de comprar moltes pistoles per disparar contra tots els manifestats de la unitat", al·ludint a la polèmica generada els últims dies per unes imatges d'un programa de TV3 en què es disparava al rei.

Mentre La Razón parlava de "la festivitat i els somriures de tantes famílies a la manifestació", mitjans com El Mundo van apostar per ensenyar també l'altre cantó de la protesta.

Les dues cares de la moneda

El Mundo va ser explícit amb el terme xenòfob en descriure el líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, que va assistir a la concentració. També hi van anar "diversos grups ultres com la Falange", constatava el rotatiu. Fins i tot va reconèixer que un dels "pocs incidents" de la jornada va ser causat per aquest grup d'ultres després de cantar el Cara al sol . De totes maneres, a la portada, el diari va seguir en la seva línia més dura i va qualificar d'"intent de destruir Espanya" les intencions del president Mas de fer un referèndum d'autodeterminació.

"Boicot" a la Hispanitat

Diaris com l' Abc van donar més importància a la iniciativa d'alguns col·legis d'obrir portes. Després de les declaracions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de voler "espanyolitzar" els alumnes catalans, el diari va trobar oportú donar rellevància a aquest fet. Sota el títol "Escoles catalanes dediquen el 12-O a reforçar el sentiment identitari", l' Abc parlava d'alguns centres, com el Ridolaina de Montellà (Lleida), que deixava triar els alumnes "entre participar en un joc de preguntes sobre Catalunya o veure un vídeo de la seva història".

Poca importància

La manifestació va tenir poc ressò en els mitjans internacionals, tot i que el diari francès Le Monde hi va voler fer referència. "L'extrema dreta espanyola es mobilitza contra l'independentisme català". Ho resumia en un reportatge dient que el sector més espanyolista havia trobat un nou terreny de joc per manifestar-se contra l'onada sobiranista catalana i destacava la presència de grups "vinculats a les trames ultres espanyoles" que ho van aprofitar per "comparèixer" i fer-se sentir.