Ara

Bloomberg coincideix amb el 'Financial Times' i avala una consulta a Catalunya igual que a Escòcia

"Espanya hauria de permetre'ls votar"

El contrast entre el llum verd de Londres al referèndum d'independència d'Escòcia i el rebuig de Madrid a la consulta catalana no passa desapercebut a la premsa internacional. Alguns diaris renyen Rajoy.
ÀLEX GUTIÉRREZ M. 

BARCELONA. | Actualitzada el 17/10/2012 00:00

La portada de dimarts de Le Figaro. A la dreta, la vinyeta de Cameron  i Rajoy al Financial Times.La portada de dimarts de Le Figaro. A la dreta, la vinyeta de Cameron i Rajoy al Financial Times.

L'agència de notícies econòmiques Bloomberg va dedicar ahir un editorial a la voluntat catalana de celebrar un referèndum independentista. Amb el contundent títol de "Per mantenir Catalunya amb ells, Espanya hauria de permetre'ls votar la secessió", la peça fa una analogia amb el cas escocès, on hi ha aparentment més voluntat de poder celebrar el referèndum que de separar-se del Regne Unit.

El text assenyala: "Per sobre de tot, Espanya hauria de seguir l'exemple del Regne Unit i garantir als catalans el dret de celebrar un referèndum d'independència i conduir una secessió legal i ordenada, si així ho volen. La setmana passada, les Corts van votar-hi en contra, i va ser un error. Sense el dret de determinar si volen ser un estat, els escocesos estarien molt enfadats. Per contra, ara estan debatent sobre si realment els interessa deixar el Regne Unit el 2014, al marge de si s'estimen més o menys els anglesos".

L'editorial estira les orelles al govern espanyol i renya el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per les seves declaracions sobre l'espanyolització dels escolars catalans: "El PP ha de parar de centralitzar i pressionar amb el nacionalisme espanyol. Són provocacions innecessàries i les hauria de retirar". Arriba a dir que la situació actual es deu "fonamentalment a la ineptitud del Partit Popular" abans de comminar Espanya a "trobar un acord constitucional i una distribució d'impostos acceptable per les dues parts".

Bloomberg es fa ressò també d'alguns dels motius que expliquen les reivindicacions catalanes: "Parlen una llengua diferent, van estar separats d'Espanya anteriorment i contribueixen més en impostos a Madrid del que reben, amb una pèrdua anual del 8% del producte interior brut (PIB), segons càlculs del govern català, tot i que probablement es tracta d'una estimació inflada". El portal d'informació econòmica recorda també la "repressió severa" patida pel país durant la dictadura de Franco.

La conclusió segons Bloomberg és: "Ateses totes aquestes complicacions, el més probable és que en resulti una llarga negociació. El repte per als líders d'un bàndol i l'altre és evitar tàctiques de terra cremada, la qual cosa espantaria els mercats i malmetria l'economia".

Matrimoni mal avingut

Des del britànic Financial Times també amonestaven Espanya. L'articulista Gideon Rachman advertia a Madrid: "Cap matrimoni que vagi bé sobreviu només declarant il·legal el divorci [...]. El govern espanyol ha de deixar d'amagar-se darrere de la llei i permetre un referèndum català".

Rachman no ignora les diferències entre Catalunya i Escòcia. "Escòcia representa només 5,2 milions d'una població total de prop de 62 milions de britànics i des d'Anglaterra es considera que és subsidiat per la resta del país (...), i en canvi Catalunya té 7,3 milions d'habitants d'una població espanyola de 47 milions i és una de les regions més riques del país", explica el columnista. "La seva pèrdua seria un cop terrible per a Espanya", conclou el columnista.

En realitat, tots dos mitjans suggerien que és millor la continuïtat de Catalunya dins d'Espanya, però no si s'ha de fer per la via coercitiva de no permetre una votació democràtica. "Personalment, espero que tant la Gran Bretanya com Espanya aconsegueixin mantenir-se unides. Però, si això passa, ha de ser sobre la base del consentiment", sentenciava Rachman.

El rotatiu incloïa en la seva portada d'ahir una crida al tema amb una comparació dels processos escocès i català sota l'epígraf "Escòcia il·lumina el camí per a Catalunya". La il·lustració de l'article tenia també un innegable contingut editorial i subratllava el contrast d'actituds entre Madrid i Londres, que presenta la independència com la fruita prohibida.

Fent via

També el diari francès conservador Le Figaro reservava un lloc en portada per al cas català. La crida diu: "Catalunya prepara un referèndum per la seva independència" i, a dins, hi havia una crònica del seu enviat especial, Matthieu de Taillac, en què constava que "el projecte separatista fa el seu camí a Barcelona, sense que les autoritats vulguin retirar la seva estratègia".

La peça assenyalava el dèficit fiscal que pateix el país, i també el d'infrastructures. I s'entrevistava amb Oriol Pujol, que explica per què CiU rebutja parlar obertament d'independència. També recollia l'èxit de la manifestació de la Diada.