Economía

La Cecot reclama el dret a decidir per a Catalunya

Abad enumera els avantatges de crear un Estat des de zero

Edició impresa Economía | 27/10/2012 - 00:00h

RAMON AYMERICH
Terrassa


Trencant la tradició, ni Pere Navarro ni cap altre membre del PSC no va participar al sopar d'ahir

Antoni Abad, president de la patronal Cecot, va defensar ahir, davant més d'un miler d'empresaris congregats per celebrar la Nit de l'Empresari, el dret a decidir de la societat catalana i l'oportunitat que suposa la creació d'un Estat propi per dissenyar una societat i una economia business friendly. "És una ocasió única per fer creu i ratlla i començar un procés ambiciós i engrescador, que miri endavant sense la càrrega del passat. Un Estat de base zero que, per l'experiència acumulada, trenqui motlles", va dir l'empresari.

La Nit de l'Empresari va ser testimoni de l'estreta sintonia entre la Cecot i les idees que promou el president de la Generalitat. Artur Mas, en la seva intervenció, va carregar contra qualsevol intent de dividir la societat catalana i va comminar els empresaris presents a no deixar-se dur pel nerviosisme i les amenaces en l'actual procés obert a Catalunya. Antoni Abad, per la seva banda, va fer arribar a Artur Mas "el nostre reconeixement pel coratge, la claredat, la serenor i la dignitat institucional amb què està gestionant aquests moments polítics tan excepcionals".

El president de la Cecot va apuntar quines haurien de ser les qualitats d'un hipotètic Estat català. Entre aquestes, Abad va propugnar una societat en la qual la solidaritat "vagi de bracet de la competitivitat"; amb un nou model d'administració pública en què prevalguin els criteris d'eficiència i de gestió empresarial; una fiscalitat a les empreses i les famílies que afavoreixi la inversió; un marc laboral més flexible que l'actual, amb un contracte laboral únic; un trilingüisme actiu i un Estat de benestar que deixi pas a una societat del benestar...

Cap d'aquestes idees és estrictament nova per a Antoni Abad. En fa bandera des que va arribar al cim de l'organització patronal. Però amb la perspectiva de l'Estat propi que propugna el president actual de la Generalitat, aquest programa de mínims empresarial adquireix una altra significació.

El discurs d'Antoni Abad no va ser només de lectura estrictament econòmica. Va aportar també raons per justificar el dret a decidir per a Catalunya, entre les quals va destacar que la major part dels ciutadans d'Espanya i Catalunya no han votat la Constitució i que el maltractament no és el millor camí per tractar una comunitat que es considera "important", segons les paraules d'alguns ministres de Rajoy.

Abad va arribar fins i tot a qüestionar la qualitat de la democràcia espanyola, la d'un país "amb un nivell educatiu baix i amb un sistema de poders poc independent". En aquest context, l'empresari va justificar el dret a decidir perquè "Catalunya sempre ha hagut de renunciar. S'ha arribat a un punt en què no volem continuar sent mesells. Una gran part de la societat catalana ha dit prou".

La 18a edició de la Nit de l'Empresari va tenir la presència d'almenys dos consellers -el d'Ocupació i Indústria, Francesc Xavier Mena, i el de Territori, Lluís Recoder- i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a més de representants patronals de la resta de l'Estat i d'empresaris portuguesos. En canvi, va faltar a l'acte el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Pere Navarro, que en qualitat d'alcalde de Terrassa havia participat a les últimes trobades d'aquesta patronal. No obstant això, no només va faltar a l'acte Pere Navarro, sinó també la resta dels representants del PSC que hi havien compromès la presència.