Ara

L' EDITORIAL

Els marcs legals del referèndum, clau dels programes electorals

| Actualitzada el 29/10/2012 00:00

El programa electoral presentat ahir per la força favorita als comicis del 25-N, Convergència i Unió, no ofereix cap novetat important respecte al discurs que fins ara ha defensat el president Mas, cosa que cal agrair perquè contribueix a la transparència de la política. CiU constata que ha arribat l'hora de posar rumb cap a l'estat propi i que el camí passa per una consulta la pròxima legislatura "d'acord amb la legalitat que s'esdevingui", una forma una mica críptica de dir que si la legalitat espanyola li barra el pas es buscaran altres marcs legals, només catalans o bé internacionals.

Si la ciutadania dóna suport a aquest programa, el govern resultant tindrà el mandat de tirar endavant la consulta encara que sigui amb l'estat espanyol en contra. Aquest pas suposa un canvi important en CiU, que mai s'havia presentat a unes eleccions amb una proposta de superació del marc legal espanyol que comportarà un inevitable "xoc de trens", tal com va vaticinar al seu dia Duran.

A l'altre extrem, el programa electoral del PSC fa una defensa del dret dels catalans a decidir el seu futur, però proposa un camí dintre de l'estricta legalitat espanyola, és a dir, a través d'una reforma federal de la Constitució. Aquest també és un salt qualitatiu respecte a la posició tradicional del PSC, i ha de ser valorat com a tal, però té l'inconvenient que arriba després que l'Estat, mitjançant el Constitucional, hagi rebaixat un Estatut que tenia un abast legal molt més modest. I cal saber quina alternativa ofereixen si no s'aconsegueix reformar la Constitució, cosa previsible si es tenen en compte els precedents.

El PP s'oposarà a la consulta mentre que ERC i ICV la defensaran, de manera que els ciutadans podran triar el 25-N entre tres opcions: consulta de totes maneres, consulta després de reformar la Constitució o no consulta. Després caldrà esperar que tant l'Estat com les instàncies internacionals llegeixin bé els resultats i actuïn en conseqüència.