Ara

CANVI DE CICLE

Tanca la porta a una consulta sense el permís de Madrid i nega una majoria a favor de la independència

Duran tensa la corda amb Mas

Nou capítol de les desavinences entre Josep A. Duran i Lleida i Artur Mas. El líder d'Unió no vol sentir a parlar d'una consulta sense el permís de Madrid i no veu una Catalunya sense Espanya.
ORIOL MARCH 

BARCELONA. | Actualitzada el 03/11/2012 00:00

UN PROGRAMA BASAT EN L'ESTAT PROPI Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida van presentar fa una setmana el programa electoral de CiU a les eleccions catalanes. Tot i les desavinences posteriors, Mas considera que cal fixar-se en "el que està escrit" i evita entrar en disputa públicament amb el seu soci de federació. UN PROGRAMA BASAT EN L'ESTAT PROPI Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida van presentar fa una setmana el programa electoral de CiU a les eleccions catalanes. Tot i les desavinences posteriors, Mas considera que cal fixar-se en "el que està escrit" i evita entrar en disputa públicament amb el seu soci de federació. PERE VIRGILI

Cada dia que passa Josep A. Duran i Lleida s'allunya més del discurs sobre l'estat propi que es plasma al programa electoral de CiU. "No s'ha de fer un referèndum que no sigui legal", va assegurar ahir el líder d'Unió en una entrevista a Abc Punto Radio. És a dir, que no s'ha de celebrar cap consulta d'autodeterminació que no estigui consensuada amb el govern espanyol, que en les últimes setmanes ha tancat de totes les maneres possibles la porta al dret a decidir català. Aquest posicionament de Duran contrasta fortament amb el full de ruta de CiU per a aquestes eleccions, que proclama que la consulta es farà la pròxima legislatura "en el marc legal que s'esdevingui", adduint la legislació catalana (llei de consultes) o la internacional.

El programa electoral dels nacionalistes, especialment les primeres pàgines -centrades en l'explicació de les raons per reclamar l'estat propi-, porta el segell d'Artur Mas. Algun dirigent de CiU ha comentat, sempre en privat, que aquesta primera part del full de ruta no és res més que un resum de les intervencions que ha fet el president de la Generalitat des de la manifestació de la Diada. Per tant, Duran entra en contradicció amb el discurs de Mas, que considera que Catalunya ja ha esgotat les vies d'encaix amb Espanya, en les quals s'ha intentat aprofundir els últims trenta anys. "És dolent per a Espanya que no tingui Catalunya, i és dolent per a Catalunya no tenir Espanya", va assegurar el líder d'Unió en la mateixa entrevista.

Fora de la Unió Europea

El gir cap a l'estat propi de Mas sempre es justifica, segons el mateix president, en cinc potes: pulcritud democràtica, grans majories socials, procediment pacífic, seguir a l'euro i mantenir-se a la Unió Europea. Aquest últim punt no queda del tot clar, perquè el procés català és inèdit i Brussel·les no sembla que tingui una decisió unànime, almenys segons el parer del Govern. "No es poden deixar sense resposta les incerteses que implica el procés sobiranista, i no s'han d'amagar respostes que ja es tenen", va expressar Duran a través de la seva tradicional carta a la militància.

El president del comitè de govern d'Unió considera que a Catalunya "no hi ha una gran majoria de ciutadans que desitgin un escenari d'independència" i creu que Mas "és més independentista" que ell. En l'essència del discurs de Duran, que en aquests tres últims dies ha incrementat les seves aparicions, hi ha la voluntat que el president de la Generalitat negociï un "estatus especial" per a Catalunya amb Mariano Rajoy, per bé que el president espanyol no va cedir ni un pam en la negociació del pacte fiscal.

El líder d'Unió pensa que espanyols i catalans "estan cometent errors" i fins i tot va voler treure ferro als vols d'avions militars que sovintegen aquests dies algunes comarques catalanes. "Jo estic acostumadíssim a veure F-18 sobrevolant el meu poble, prop de la base d'Aragó", va argumentar ahir en una entrevista radiofònica.

Les divergències entre Duran i Mas també arriben en la valoració de la decisió de la Junta Electoral de retirar la campanya institucional de la Generalitat per promoure el vot per al 25-N. En la mateixa entrevista, el líder d'Unió no es va mostrar sorprès per aquesta retirada, mentre que Mas, dijous, es va declarar "perplex" per la decisió.

Aquestes divergències van ser ràpidament aprofitades pel PP, a qui agrada recomanar a Mas que escolti Duran, una veu "moderada". "Ell ja ha dit als catalans què hi ha en tot això", va reflexionar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. A menys d'una setmana perquè s'enceti la campanya electoral CiU veu com el discurs de Duran posa en risc el full de ruta pactat al programa. Amb la majoria absoluta més a prop que el 2010, les esquerdes internes poden llastar les aspiracions de Mas.