Ara

Madrid recorre a Algèria per dir que Catalunya sortiria de la UE

JOAN FAUS 

MADRID | Actualitzada el 03/11/2012 00:00

La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría. La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría. EFE

Tan segura estava la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que li preguntarien després del consell de ministres sobre l'encaix d'una hipotètica Catalunya independent a la Unió Europea (UE) que es va endur a la sala de premsa de la Moncloa una carta escrita el 2004 pel Col·legi de Comissaris Europeus que responia a una pregunta sobre... Algèria!

I així, en ser interpel·lada sobre per què l'executiu no demana el dictamen jurídic que la Comissió Europea ha sol·licitat per poder pronunciar-se sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la UE, la vicepresidenta va recórrer a la carta per assegurar que Brussel·les ja va deixar ben clar el 2004 que qualsevol territori que s'independitzés quedaria fora de la UE i dels seus tractats i que necessitaria un suport unànime per reingressar-hi. El més curiós, però, és que la missiva es referia al precedent d'Algèria, que, quan el 1962 va deixar de ser una colònia de França, va abandonar el mercat comú europeu, l'embrió de l'actual UE. La carta era la resposta de Brussel·les a la diputada socialista gal·lesa Eluned Morgan, que va preguntar si el precedent algerià serviria de mirall per a la independència d'una regió europea.

Veto a l'entrada de Catalunya?

Tot i que Sáenz de Santamaría va insistir que una Catalunya independent sortiria de la UE, va evitar dir si Madrid vetaria el seu ingrés. "El govern no es pronuncia sobre hipòtesis", va afirmar, abans d'afegir que espera que "no arribi a produir-se mai" el moment d'aquesta decisió. I, un cop més, va tornar a fer una crida a la "reflexió" sobre les "implicacions legals, econòmiques i europees" d'una hipotètica secessió.