Ara

CANVI DE CICLE

La líder del PP celebra que Duran hagi "desmuntat l'estratègia" sobiranista de Mas

Camacho burxa en les diferències de CiU

Alícia Sánchez-Camacho vol fer forat entre l'electorat "moderat" de CiU. Per això ahir va aplaudir Josep Antoni Duran per haver "desmuntat l'estratègia" sobiranista de Mas per obtenir la majoria absoluta.
MARC COLOMER 

BARCELONA | Actualitzada el 04/11/2012 00:00

Camacho burxa en les diferències de CiUCamacho burxa en les diferències de CiU J. POLINARIO / ACN

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va colar ahir en l'escletxa que s'ha obert entre els discursos del president de la Generalitat i candidat de CiU, Artur Mas, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i va apel·lar als votants de CiU a qui no convenç l'oferta sobiranista. Les enquestes indiquen que la caiguda lliure del PSC deixa oberta la possibilitat, per primer cop, que el segon lloc en les eleccions del 25-N estigui en dubte, i Camacho no vol renunciar a cap vot. Per això, ahir va aplaudir que Duran i Lleida hagi "dit la veritat" sobre l'expulsió de Catalunya de la UE en cas que es constitueixi en un nou estat: "Duran diu la veritat i ha desmuntat l'estratègia independentista de Mas per aconseguir majoria absoluta".

A la vegada, però, va advertir els votants més "moderats" de CiU que Duran farà campanya i demanarà el vot per Artur Mas, que "utilitzarà els seus vots per a la independència, la separació i la ruptura". "En una Catalunya independent, CiU convertiria en ciutadans de segona tothom que no pensés com ells", va etzibar la dirigent del PP per atiar un cop més la por a la sobirania del país, que ahir va tornar a relacionar amb "aïllament" i "incertesa", a la vegada que assegurava que la pertinença a Espanya és "garantia" de "prosperitat" per a les pensions o per seguir a la UE. Davant un panorama que Sánchez-Camacho apunta desolador, ahir va tornar a fer una apel·lació al "vot útil moderat", i va erigir el PP com la "garantia" que, si es converteix en segona força al Parlament, frenarà el procés sobiranista abanderat per Mas.

El PP ha entès que per intentar aglutinar al seu voltant el vot partidari de la unitat espanyola no podia presentar-se amb un discurs a la contra, negatiu. Per això ahir va presentar el lema "Catalunya sí, España también", amb l'objectiu d'"il·lusionar" els votants davant el desafiament sobiranista de CiU, a qui va acusar de voler "fer estrangers la resta d'espanyols" i de voler "posar fronteres entre familiars". I, si bé totes les enquestes indiquen que el sí a la independència s'imposaria al no en un referèndum, Sánchez-Camacho hi va treure importància i ho va atribuir als "enganys" de Mas, de qui va deplorar la "improvisació" i va instar a fer com Duran i explicar els riscos del procés.

Fora de la UE, "sigui colònia o no"

Camacho va tornar a esgrimir ahir la resolució del Col·legi de Comissaris Europeus del 2004 segons la qual una Catalunya estat quedaria exclosa de la UE. Però ¿es pot comparar el cas català amb el cas d'Algèria -excolònia francesa-, que va motivar aquella resposta de les institucions europees? "El que queda clar és que qualsevol part secessionada queda fora de la UE, sigui colònia o no".

La líder del PP a Catalunya ho va aprofitar per carregar amb duresa contra el "viatge de luxe que Mas ha fet amb la seva dona i nou membres més de la delegació catalana, pagat amb els impostos dels catalans que no arriben a final de mes". Per ella, Mas "ha fracassat" en l'intent d'"internacionalitzar el suposat conflicte" perquè no ha trobat aliats a Rússia.

Mentre Camacho aplaudia Duran, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, lamentava que al líder d'Unió "ja li ha passat el temps" per "moderar la deriva independentista" de Mas, a qui creu que només pot frenar l'electorat.