Ara

El líder d'ERC es presenta com el garant de la igualtat d'oportunitats

Junqueras veu en l'independentisme social la via per ser cap de l'oposició

El candidat d'ERC, Oriol Junqueras, està satisfet amb els sondejos electorals i aspira a esdevenir el nou cap de l'oposició. Abanderarà un discurs clarament independentista i d'esquerres per intentar-ho.
ROGER TUGAS 

BARCELONA. | Actualitzada el 09/11/2012 00:00

Junqueras va obrir campanya al municipi on és alcalde, Sant Vicenç dels Horts, i ho va fer enmig de l'optimisme dels militants. Junqueras va obrir campanya al municipi on és alcalde, Sant Vicenç dels Horts, i ho va fer enmig de l'optimisme dels militants. XAVIER BERTRAL

La majoria d'enquestes situen ERC com la segona força en intenció directa de vot i el seu cap de llista, Oriol Junqueras, com un dels candidats més ben valorats. Un capital que els republicans no volen desaprofitar i que, de cara al 25-N, aspiren a convertir en més diputats.

És el repte que ahir va renovar la formació en el seu míting d'inici de campanya a Sant Vicenç dels Horts, municipi del Baix Llobregat d'on Junqueras va convertir-se en alcalde contra pronòstic i pactant amb CiU i ICV ara fa un any i mig. El president d'ERC somia ara esdevenir cap de l'oposició al Parlament, cosa que dependrà de si el PP creix i de fins on cau un PSC que no sap on té el terra.

L'estratègia d'ERC passa per furgar en la poca concreció en la transició cap a l'estat propi de CiU -amb qui comparteix molts possibles votants indecisos- i, sobretot ahir, per explotar un perfil social i de renovació ara sense referents clars a l'esquerra catalana. La número dos, Marta Rovira; la portaveu d'ERC, Anna Simó, i la jurista Gemma Calvet van precedir-lo amb discursos netament d'esquerres que Junqueras va rematar reivindicant-se com a defensor de "la igualtat d'oportunitats i la justícia social". "El pes dels salaris respecte a la renda nacional s'ha reduït els últims 15 anys", va denunciar, i va reclamar l'estat propi per construir "un país per a tothom" i amb menys pressió fiscal.

Igualment, Junqueras es va acostar al matí a l'assemblea de delegats de CCOO i UGT per preparar la vaga general del 14-N i donar-hi suport. Abans del míting va signar un compromís ètic amb la transparència, la justícia social i la participació i contra la corrupció. Tot per vèncer l'apel·lació al vot útil per a la majoria absoluta de CiU.