Ara

Madrid es bolca a ajudar Sánchez-Camacho sobretot la setmana que ve

Allau de peticions de dirigents del PP per venir a fer campanya

Problemes per encaixar l'agenda de campanya a la seu dels populars catalans. A diferència del que va passar a Euskadi, aquí molts dirigents estatals s'han ofert al PPC per venir a frenar el sobiranisme.
JOAN RUSIÑOL 

BACELONA. | Actualitzada el 12/11/2012 00:00

La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va rebre ahir a Barcelona el suport del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va rebre ahir a Barcelona el suport del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.PERE VIRGILI

Mariano Rajoy ha protagonitzat el primer round a Catalunya en el pols amb Artur Mas, com un assaig general del referèndum que vindrà. Després d'ell, comença a partir d'ara un degoteig de dirigents estatals a Catalunya amb ganes d'arremangar-se per defensar la unitat de l'Estat. De fet, l'allau de peticions ha obligat el partit a fer mans i mànigues per encaixar el màxim nombre de visites. A d'altres se'ls ha hagut de dir que gràcies però que no hi ha temps ni infraestructura per fer més actes.

A partir d'ara, polítics com María Dolores de Cospedal (que serà demà a Lleida), Esperanza Aguirre, Soraya Sáenz de Santamaría i Alberto Ruiz-Gallardón desfilaran per diverses comarques catalanes. Alguns acompanyaran la candidata a la presidència de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho, i d'altres faran mítings sols. El president del govern espanyol tornarà dos cops més: a Girona el cap de setmana que ve, després d'assistir a la cimera iberoamericana de Cadis, i a la demarcació de Barcelona per tancar la campanya. De fet, la presència massiva de polítics espanyols s'espera per a la setmana que ve.

No trepitjar l'autogovern

El plantejament no té res a veure amb el que va fer la direcció del carrer Génova a les eleccions basques del 21 d'octubre. El PP estatal va deixar a la intempèrie el seu candidat, Antonio Basagoiti, en unes eleccions en què els populars s'hi jugaven poc. Dies abans dels comicis, una amplíssima delegació del govern espanyol i del partit se'n van anar a Bucarest a un congrés dels populars europeus. Tot i que Basagoiti s'esforçava a demostrar que el PNB i CiU pretesament compartien un mateix full de ruta sobiranista, a Madrid sabien que la realitat és una altra de ben diferent. Ara, en canvi, la dreta espanyola i l' establishment econòmic tenen coll avall que Mas "va de debò" amb l'estat propi.

En aquest desembarcament hi tenen una presència significativa els ministres que s'ocupen de "competències que no té Catalunya", segons explica una dirigent del PP, per evitar declaracions polèmiques que puguin ser vistes com un atac a l'autogovern. L'absència, de moment, més notable és la del titular d'Educació, José Ignacio Wert.

Pagar deutes o agitar banderes

Qui ja va ser ahir a Barcelona és el president de Galícia, Alberto Núñéz Feijóo, un del noms més ben col·locats a la línia de sortida quan es parla del relleu de Rajoy. El triomf electoral del 21 d'octubre l'ha enfortit encara més.

En una visita al Centro Galego de la ciutat va avisar Mas: "No podrem pagar els deutes agitant les banderes o donant la culpa a la resta d'Espanya". Va presumir de la seva victòria amb l'argument que havia guanyat "dient la veritat" i, seguint el guió dictat per Madrid, va desacreditar la gestió de CiU. Sánchez-Camacho va fer una crida a no deixar-se intimidar pel "pensament únic" nacionalista i acudir a les urnes. Objectiu: frenar la majoria.