Ara

Sánchez-Camacho vol liderar un "autonomisme diferencial" i un finançament català "singular"

El PP intenta esgarrapar el vot moderat de CiU

Mentre Mariano Rajoy manté un xoc directe amb Artur Mas, el PP ja treu la pols al seu pla per captar votants de CiU. Els populars volen liderar la reforma del model autonòmic i de finançament.
JOAN RUSIÑOL 

BARCELONA. | Actualitzada el 15/11/2012 00:00

ACTE EN UN CHIQUIPARK  La candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Sánchez-Camacho, va triar un Chiquipark per a un acte de suport a les famílies. ACTE EN UN CHIQUIPARK La candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Sánchez-Camacho, va triar un Chiquipark per a un acte de suport a les famílies. TAREK

Mariano Rajoy té un pla A: ha ordenat engegar una ofensiva des de Madrid per debilitar el sobiranisme a les urnes el dia 25. Un cop aquesta estratègia ja està en marxa, el PP comença a desplegar el pla B, la via per atraure el votant de CiU que desconfia de l'estat propi -de manera especial els simpatitzants d'Unió- i els electors del PSC que no veuen clara l'aposta pel federalisme. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques, hi ha un 2,3% dels catalans que dubten entre votar els populars o alguna de les altres dues formacions. A aquests sectors que han quedat desplaçats de la centralitat (ara articulada al voltant del dret a decidir) es va adreçar ahir Alícia Sánchez-Camacho: els ofereix impulsar un "autonomisme diferencial" i un nou model de finançament "singular" per a Catalunya.

La proposta no és nova. La recull la ponència política que va elaborar el portaveu parlamentari del partit, Enric Millo, per al 13è congrés del PPC. Ara bé, és significatiu que la candidata a la presidència de la Generalitat la recuperi precisament ara, en un moment de màxima tensió amb CiU i després del cop de porta del president del govern espanyol a la demanda d'un pacte fiscal aprovada pel Parlament. L'alternativa de Madrid al sobiranisme comença a aparèixer darrere la boira.

En un esmorzar organitzat pel diari El Periódico , Sánchez-Camacho va prometre liderar la "modernització" del model del cafè per a tothom en dues direccions: analitzar quines administracions sobren i quines es poden reduir, i obrir el meló del sistema de finançament per garantir la "singularitat" catalana, basada en el respecte al principi d'ordinalitat i en una solidaritat "amb límits perquè Catalunya no quedi asfixiada". Ara bé, sense sortir del règim comú, la Lofca. Objectiu: respectar la "pluralitat" de l'Estat.

En el canvi territorial que planteja, el PP hi inclou la possibilitat de retornar competències autonòmiques a l'Estat, si bé l'aspirant popular ja va deixar clar que aquest no és el cas de la Generalitat, que s'ha de limitar a "gestionar millor" les que ja té. En el fons, es tracta d'una versió light de l'Espanya a dues velocitats que alguns han posat sobre la taula com una manera de frenar l'estat propi. Sense anar més lluny, l'exministre de Defensa José Bono, una de les veus més jacobines del PSOE, ha avalat un tractament diferenciat per a Catalunya i Euskadi.

Sense reforma constitucional

La clau per entendre l'abast de la reforma és el procediment. El PP té clar que això ha de ser fruit d'una negociació entre partits, de manera imprescindible entre ells i els socialistes. A diferència del que proposa Alfredo Pérez Rubalcaba, Sánchez-Camacho creu que no és "prioritari" fer cap reforma de la Constitució per posar al dia l'estructura territorial espanyola, sinó que n'hi ha prou amb un pacte polític. En el cas català, l'horitzó que fixen els populars és un encaix en què es reconegui "la nacionalitat històrica" catalana. Conscient, però, que fins ara no s'ha avançat en aquesta línia (més aviat en la contrària), assegura que, ara sí, la formació de Rajoy està "plenament preparada".

Per respondre a preguntes dels assistents Sánchez-Camacho va interpel·lar els empresaris: "Tant de bo molts dels que en privat em diuen que és una barbaritat el que fa el senyor Mas ho diguessin en públic" abans no sigui "massa tard". Avisa que el president de la Generalitat intenta tapar la gestió amb "la cortina de fum tòxic" del sobiranisme. El PP vol esgarrapar el vot moderat de CiU.