Ara

El candidat del PSC fa una crida a "no rendir-se ni resignar-se" malgrat els sondejos

Griñán vincula la sort de Navarro al futur del PSOE

Sense un PSC fort, el PSOE no tornarà a guanyar Espanya. Aquest és un dels missatges que José Antonio Griñán va llançar ahir des de Santa Coloma, on Pere Navarro va instar els seus a no rendir-se.
SARA GONZÁLEZ 

SANTA COLOMA DE GRAMENET. | Actualitzada el 19/11/2012 00:00

El president d'Andalusia, José Antonio Griñán, va acompanyar ahir el candidat del PSC, Pere Navarro, i la número tres de la llista, Núria Parlon, a Santa Coloma. El president d'Andalusia, José Antonio Griñán, va acompanyar ahir el candidat del PSC, Pere Navarro, i la número tres de la llista, Núria Parlon, a Santa Coloma. TONI GARRIGA / EFE

Per molt que Alfredo Pérez Rubalcaba hagi deixat ben clar que no se sentirà responsable del resultat del PSC, a Ferraz saben de sobres que, sense un bon resultat dels socialistes catalans, ser alternativa de govern començarà a ser una quimera. Ho va advertir ahir el president d'Andalusia i del PSOE, José Antonio Griñán, des de Santa Coloma de Gramenet: "Andalusos i catalans som la força més important del socialisme espanyol, junts hem suposat el 40% dels suports del partit". Un avís que va llançar sota l'atenta mirada de Carme Chacón i que també es podria interpretar en clau interna a l'hora de decidir el relleu de Rubalcaba.

El pessimisme dels sondejos ja comença a quallar entre les files del PSC. Fins i tot el seu candidat, Pere Navarro, va admetre ahir que el partit "no està en el seu millor moment", tot i que va fer una crida a "no rendir-se ni resignar-se" per evitar un Parlament "massa fragmentat". Griñán va arribar ahir a Catalunya amb l'objectiu d'aixecar la moral, tot i que ho va fer amb símils que fins i tot el PSC sap que difícilment seran aplicables a Navarro. "A mi fa vuit mesos em convidaven a fer les maletes i, mireu, vinc com a president d'Andalusia. Fe, Pere, fe en la victòria", va exclamar Griñán. Però, veient el nou vídeo de campanya, centrat a recordar els atacs del PP contra Catalunya, la fe del PSC es limita a aconseguir mantenir-se com a segona força al Parlament.

CiU i el seu "salt al buit"

Malgrat tot, el president andalús va insistir que "les enquestes no són vots" i va carregar contra el projecte sobiranista de CiU perquè "recorre a la mentida per guanyar" suports. Tot i reconèixer que existeix un problema de finançament que "perjudica" tant els andalusos com els catalans, Griñán va lamentar que Artur Mas intenti solucionar-lo proposant "un salt al buit que dugui a un aïllament que suposi una pèrdua de futur". Per aquest motiu, va apel·lar a votar "amb el cor". De fet, va subratllar que cal respectar tots els sentiments: "No s'és més andalús perquè s'ofengui els catalans, no s'és més català perquè s'ofengui els andalusos i no s'és més espanyol perquè s'estimi menys Andalusia o Catalunya".

Però, més enllà de donar suport moral al PSC, Griñán no va dir ni una sola paraula del dret a decidir. Tampoc Navarro es va referir a la "consulta legal i acordada" que reivindica a la resta de mítings i que tants ulls de poll trepitja dins del PSOE. El candidat del PSC sí que va reivindicar la Catalunya "oberta i plural" davant la de "pensament únic" que va atribuir a CiU. Justament ahir l'expresident Zapatero va publicar un article a El Mundo en què advertia que una Catalunya sense Espanya seria "molt menys rellevant".

A Santa Coloma tampoc es va parlar ahir de corrupció, després que Mas respongués que tenia dos comptes en entitats catalanes. Però sí que ho va fer Chacón en un article al diari Huelva Información en el qual va criticar el líder de CiU per una "flagrant corrupció".