Ara

Balmón fa una crida a "no tenir por a les urnes" per decidir el futur del país

Navarro implora el vot a favor del PSC per frenar una allau de les dretes

Pere Navarro va esperonar ahir la seva militància a "revolucionar-se" contra els mals pronòstics per al 25-N. Ho va fer al feu del Baix Llobregat, on Antoni Balmón va trencar una llança pel dret a "escollir".
SARA GONZÁLEZ 

CORNELLÀ DE LLOBREGAT. | Actualitzada el 20/11/2012 00:00

Pere Navarro va fer ahir una ruta pels barris de Barcelona i va començar a la Rambla, a la parada de flors de Carolina Pallés, que tanca la llista del PSC per Barcelona. Pere Navarro va fer ahir una ruta pels barris de Barcelona i va començar a la Rambla, a la parada de flors de Carolina Pallés, que tanca la llista del PSC per Barcelona. CÈLIA ATSET

El temps s'esgota i les perspectives no remunten. A can PSC temen que ja no hi ha manera de capgirar la seva sort, però, per si queda alguna petita esperança, ahir es van encomanar al seu gran bastió, el Baix Llobregat., justament el mateix territori que ha anat pentinant Alícia Sánchez-Camacho per fer forat i arrabassar el segon lloc als socialistes. El candidat del PSC, Pere Navarro, va fer ahir una crida a la desesperada per frenar una dreta que "està tota mobilitzada" i que, al seu parer, vol una majoria per seguir retallant. "El dia 25 ens hem de rebel·lar votant, perquè votar és la millor revolució", va exclamar el líder socialista.

Per Pere Navarro, la gran preocupació sobre les eleccions no és si al Parlament hi haurà una majoria clara de diputats sobiranistes, sinó si, tal com fins ara han apuntat els sondejos, les dretes conqueriran gran part de la Cambra. "Res està escrit i encara veig massa gent resignada. Que ningú se n'hagi de penedir el dia 26", va alertar. De fet, davant una Camacho que intenta guanyar-li terreny al cinturó roig, Navarro va denunciar que el PP busca guanyar vots fent propostes que porten el segell del PSC. "Amb tot el que va dir al debat, li vaig dir que s'afiliés al PSC. Volia oferir llocs de treball, serveis socials... Vaig pensar que ens havíem equivocat i hi havia dos candidats del PSC. Però no, era Camacho dissimulant, perquè és de dretes", va ironitzar.

El candidat del PSC va reconèixer, en declaracions a l'ACN, que s'havia sentit "estrany" durant el debat de TV3, en el qual els experts assenyalen que va tenir un paper absent, i va insinuar que no va estar còmode amb el format a set candidats. A més, al seu parer, la resta de candidats no van ser del tot "sincers".

Dret a "escollir"

Navarro ha passat de puntetes aquesta campanya pel dret a decidir en una consulta "legal i acordada" que tant inquieta el PSOE. Però ahir no va deixar de resultar curiós que fos precisament l'alcalde de Cornellà i home fort de Navarro, Antonio Balmón -molt alineat sempre amb les tesis del PSOE-, qui parlés més desacomplexadament d'un referèndum que, segons el PSC, caldria fer després de modificar la Constitució en un sentit federal. "No es pot tenir por a les urnes. Vull exercir com a ciutadà el meu dret a escollir en aquesta cruïlla", va assegurar Balmón, abans d'afegir que cal una "nova transició" a Espanya en què "només el poble pot tenir la paraula".

L'alcalde de Cornellà va proclamar que ell vol ser "independent de Berlín i no de Madrid" i va fer una crida a allunyar-se "dels mercats, dels poderosos, dels frívols i dels cínics". Carme Chacón va fer també acte de presència al míting, en el qual va intentar tombar "l'èpica" a la qual apel·la Mas per impulsar el seu full de ruta cap a l'estat propi. "Èpica és qui tira endavant la seva família amb 400 euros al mes", va posar com a exemple.

Declaració "solemne i formal"

En la recta final de la campanya, el PSC no renunciarà a cap element d'artilleria. Navarro va tornar a burxar ahir en les sospites que assetgen CDC pel cas Palau alimentades per El Mundo i va demanar tant a Artur Mas com a Felip Puig una "declaració solemne i formal" per desvincular-se de qualsevol "sospita" que els relacioni amb paradisos fiscals. El candidat del PSC també va criticar que Mas vesteixi els "possibles atacs" que rep d'un mitjà com una campanya contra Catalunya.