Ara

Conclou que la decisió d'Europa d'admetre o no l'estat català serà "política"

Mas tanca el debat sobre la UE

CiU gira full a l'estira-i-arronsa sobre què diria la UE en cas que els catalans apostin per l'estat propi. Artur Mas admet que la decisió serà "política" i demana que el focus es posi sobre el dret a decidir.
JOAN RUSIÑOL 

BARCELONA. | Actualitzada el 22/11/2012 00:00

Mas tanca el debat sobre la UEMas tanca el debat sobre la UE MANOLO GARCIA

El PP ha provat de fer una campanya amb la vista posada més enllà de diumenge. L'objectiu és, ja des d'ara, fer trontollar els arguments dels partidaris de l'estat propi. Per això, el president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar el debat d'ahir al vespre a 8TV per girar full a una de les principals acusacions de la dreta espanyola: que un estat propi quedaria fora de la Unió Europea i hauria de demanar el reingrés. El candidat de CiU va recordar que no hi ha "precedents" recents de reptes com els que planteja Catalunya i Escòcia i qui sap si Flandes i Euskadi. "La decisió haurà de ser política", va concloure.

El debat a tres, amb el candidat del PSC, Pere Navarro, i la del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va servir per evidenciar que les posicions a l'hora d'encarar l'eventual consulta pel dret a decidir estan molt allunyades. Els populars es mantenen enrocats en contra de la convocatòria del referèndum apel·lant a la trajectòrica històrica de les diferents nacions que formen l'estat espanyol i brandant la Constitució com a mur infranquejable. Aquesta setmana en un acte a Barcelona, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha alertat que "ningú traurà Catalunya d'Espanya".

Davant d'aquest atzucac, Mas va fer una petició clara a Sánchez-Camacho: que els populars acceptin que es farà la consulta posant "sobre la taula" tota la informació, també els informes europeus que, segons el PP, tancarien la porta de manera automàtica al nou estat. Pel president de la Generalitat, si els arguments dels partidaris de seguir formant part d'Espanya són prou "forts i contundents" no han de témer res. En vista de la negativa, va reblar: "Vostès volen negar la veu i l'existència del poble de Catalunya".

El PSC no vol "il·legalitats"

Justament ahir es va saber que la candidata del PP va tergiversar, al debat de diumenge a TV3, un document de la UE. Ho va desvelar el periodista Xavier Bosch en l'entrevista que va fer a Sánchez-Camacho.

En una intervenció durant el cara a cara dels caps de cartell a la televisió pública, Sánchez-Camacho va ensenyar una resposta datada el març del 2004 de l'aleshores president de la Comissió, Romano Prodi, a una pregunta d'una eurodiputada sobre el procediment per admetre els nous països. Llegint, suposadament, aquell document la líder del PPC va dir que un nou estat seria "tercermundista". El text, però, parlava en realitat d'un "tercer estat". A l'entrevista d'ahir es va defensar i va assegurar que ella s'havia limitat a fer pública la transcripció que li havia passat el ministeri d'Afers Estrangers. Sigui com sigui, a 8TVva continuar alertant dels suposats riscos que comportaria aplicar l'agenda sobiranista, i va posar d'exemple la fugida d'inversions al Quebec.

Pere Navarro va provar, amb certa dificultat, de fer-se un lloc diferenciat entre les propostes de CiU i PP. Va recordar que segueix apostant per exercir el dret a decidir de manera "legal i acordada" amb el govern espanyol, convençut que Madrid haurà de moure fitxa si ho reclama una majoria sòlida de catalans. "No hi ha marge per fer coses il·legals", va alertar al president del govern.

Mas va alertar abans Rajoy

Més enllà d'Europa, l'altre gran protagonista -sobretot de la segona part del debat- va ser el model de finançament. Després dels retrets del candidat del PSC pel fet que Mas i Rajoy haguessin desat en un calaix el pacte fiscal en només "dues hores", el president va recordar que, temps enrere, s'havia reunit llargament amb el cap del govern espanyol per advertir-lo que es prengués "molt seriosament [la proposta] perquè la societat catalana està cansada de moltes coses". I la Moncloa, es va lamentar, no ho va fer. El cop de porta, sumat a la manifestació independentista de la Diada, va accelerar el procés.

Sánchez-Camacho va prometre que l'endemà de les eleccions Rajoy "liderarà" una reforma a fons del sistema de finançament, amb dues comissions que hi treballaran. Mas, però, va dir que això no resol la pregunta clau: si els governants catalans tenen dret a demanar als ciutadans com volen que sigui el seu futur.