Ara.

El jutge tornarà a demanar si algú es fa responsable del document

L'esborrany es basa en un anònim que la Policia Nacional no té

Un sindicat policial fa públic l'esborrany publicat a El Mundo, sense data ni autor, i l'envia al jutge del cas Palau. Les acusacions a Artur Mas es basen en un anònim que la mateixa Policia admet que no té.
LAURA DÍAZ-ROIG 

BARCELONA | Actualitzada el 24/11/2012 00:00

L'esborrany es basa en un anònim que la Policia Nacional no téL'esborrany es basa en un anònim que la Policia Nacional no té KOTE RODRIGO

El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) va fer públic ahir el suposat esborrany d'informe publicat a El Mundo -que, segons el rotatiu, vincula Artur Mas i Jordi Pujol amb la trama del Palau de la Música-, menys de 24 hores després que el ministeri d'Interior i el comissari en cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional asseguressin que no els en constava l'existència. Lluny d'aclarir la polèmica, el document -amb la data, el nom del grup de la UDEF i el número de carnet professional de l'inspector al càrrec esborrats-, genera encara més dubtes sobre la procedència de les informacions.

El suposat esborrany d'informe, a més, basa les acusacions contra el president de la Generalitat, Artur Mas, -de qui ni tan sols menciona el nom- en un anònim que la mateixa Policia admet que no té. Així, l'autor -encara desconegut- de l'informe menciona una missiva que anava complementada amb "informació detallada" sobre presumptes entramats societaris que un testimoni no identificat atribueix a la família Pujol. Aquest anònim acusa el pare de Mas d'haver rebut comissions il·legals a Liechtenstein. "Una part dels diners els desviava al seu propi fill", afegeix l'esborrany. Però el mateix autor admet que "no en té coneixement ni aquesta unitat policial ni el jutge, tot i que existeix la promesa d'entrega per part dels Mossos d'Esquadra [d'aquest anònim]".

Possibles testimonis

L'esborrany fa un repàs dels principals aspectes del cas Palau, carrega de manera contundent contra els Mossos d'Esquadra, als quals acusa d'obstruir la investigació i amagar proves, i assegura que hi ha un seguit de persones -"en alguns casos, molt vinculades políticament a CiU i, en d'altres, que han col·laborat transportant diners en efectiu a Andorra i Londres"- que volen col·laborar en la investigació perquè s'han sentit enganyats.

L'autor del document parla també de suposats comptes de la família Pujol-Ferrussola a Suïssa i d'un compte del pare de Mas a la Unió de Bancs Suïssos amb 2,3 milions d'euros, "sense poder-ne justificar l'origen". Conclou que, davant la "gravetat" dels fets assenyalats, un cop continuessin "les gestions de verificació" caldria sol·licitar al jutge les comissions rogatòries necessàries per fer les comprovacions.

El jutge tornarà a preguntar

El jutge que instrueix el cas Palau, Josep Maria Pijuan, ha rebut l'informe, l'estudiarà i tornarà a preguntar si algú se'n fa responsable, després que aquest dijous el mateix comissari en cap de la UDEF admetés que desconeixia la procedència del document i assegurés que la Policia Nacional no havia fet cap nova investigació sobre el cas.

El secretari general del SUP, José Manuel Sánchez Fornet, creu que l'informe -que van rebre dijous a la tarda- l'ha filtrat la Policia Nacional o els Mossos, però va admetre que desconeix si la informació és "certa" i que el sindicat no té manera de comprovar-ho. Assumptes Interns de la Policia continua investigant qui n'és l'autor.