Ara

PACTES POSTELECTORALS

Dirigents de la formació admeten que el dinar entre Mas i Junqueras va tenir efectes balsàmics

CiU assumeix el suport extern d'ERC

Després del xoc inicial, assumpció de la realitat. Dirigents de CiU ja accepten l'escenari d'un executiu sustentat amb el suport d'ERC des de fora. Són els efectes "balsàmics" del dinar Mas-Junqueras.
MARC COLOMER 

Barcelona | Actualitzada el 30/11/2012 00:00

SI NO HO FA EL GOVERN, HO FARAN ELS MUNICIPIS L'Associació de Municipis per la Independència, que lidera l'alcalde de Vic, el democristià Josep Maria Vila d'Abadal (a la dreta de la foto, amb Josep Andreu, d'ERC), va garantir ahir després de reunir-se amb el cap de files de CiU al Parlament, Oriol Pujol (al centre), que en cas que el Govern "no faci o no pugui fer" la consulta, la faran els municipis. L'Associació de Municipis per la Independència, que lidera l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va garantir ahir després de reunir-se amb el cap de files de CiU al Parlament, Oriol Pujol (al centre), que en cas que el Govern "no faci o no pugui fer" la consulta, la faran els municipis. P. MATEOS / ACN

"En situacions excepcionals, mesures excepcionals". Artur Mas, en l'últim debat de política general, després de la gran manifestació de la Diada, va argumentar així la convocatòria d'eleccions, per testar el suport social al procés d'autodeterminació. Enquestes, experts, mitjans i partits donaven per feta des de llavors la majoria "excepcional" que volia Mas. Però el resultat del 25-N va caure com una galleda d'aigua freda, no tant a les expectatives del sobiranisme (es confirmava la tendència a l'alça), sinó a la previsió que també s'havia creat la mateixa CiU, que va perdre 12 dels seus 62 escons.

Tot just quatre dies després, superat el xoc inicial pels resultats, aquella afirmació de Mas recobra sentit: la sortida a la situació política resultant de les eleccions pren el camí de ser certament excepcional, per poc habitual en els paràmetres polítics tradicionals. Així ho comencen a assumir ja dirigents de CiU després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, hagi traslladat al president que no entrarà al Govern, però que en garantirà la fortalesa i estabilitat parlamentàries. Segons dirigents de CDC consultats per l'ARA, el dinar entre Junqueras i Mas dimecres a Palau ha tingut "efectes balsàmics" pel to de tots dos.

Ara tot es basa en una "sòlida confiança" entre els líders de CiU i ERC, i "sobre aquesta base es poden construir moltes coses", no només una coalició governamental, admetia un dirigent de CDC. Resultava especialment significativa la declaració del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, des de Madrid: "L'objectiu és un acord estable, dins o fora del Govern".

Solució "imaginativa"

El cert és que els dirigents consultats insisteixen que l'escenari més desitjat passaria per l'entrada dels republicans al Govern. "Ja no tant perquè assumeixin el desgast" de les retallades, sinó per projectar el "missatge clar" que "els nacionalistes van junts i no dubten" a l'hora de fer front a l'embat de l'Estat amb el referèndum damunt la taula. Però, un cop la cúpula dels republicans ha estat taxativa i ha deixat clara la voluntat de retenir la figura del cap de l'oposició garantint alhora l'estabilitat al Govern i comprometent el referèndum abans del 2014, reconeixen que "no té sentit" respondre-hi "endurint" la pressió, que no ha fet l'efecte esperat. Es tracta, segons indicava un altre dirigent, de deixar que "s'assereni" l'ambient a CiU després de la patacada i de buscar un acord tan ferm com "imaginatiu", que ha de donar resposta (encara que sigui de manera parcial) a les demandes socials d'ERC. Aquest mateix dirigent admetia que "deixar l'oposició en mans dels contraris a la sobirania és veritat que també té riscos".

Contactes formals

Així doncs, tots coincideixen que ara es tracta de "construir i concretar els acords, basant-se en la confiança sòlida", assolits entre Mas i Junqueras. I més encara tenint en compte que l'alternativa que sempre ha defensat Duran, la del PSC, és pràcticament "impossible", perquè és un partit "en descomposició". "Amb ERC dins o fora, tot se sustentarà en la confiança i el respecte entre ells dos", en referència a Mas i Junqueras, insistia un altre dirigent nacionalista. El president ha convocat per a avui una compareixença que a ERC esperen que aportarà tranquil·litat. Aquest cap de setmana han de començar els contactes formals entre els dos partits.

En qualsevol cas, a les advertències de Madrid contra un pacte nacionalista, ahir s'hi sumava una altra sortida de to del ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo. Des d'una tribuna del diari La Razón, va fer una anàlisi particular del resultat de les eleccions del 25-N: "Podríem haver-nos trobat amb un càncer terminal. No ho és, però sí que ens trobem amb una pneumònia". Res de nou.