Ara

NOU CICLE

Mas rebaixa tensions amb el líder d'Unió en una cimera en què constaten que l'única opció és ERC

CDC clama contra Duran i s'allunya més del PP

La reunió entre Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida a Palau va servir per assenyalar ERC com a únic soci possible per a la legislatura. CiU es planteja trencar els pactes institucionals que manté amb el PP

R. MATEOS / O. MARCH 

Barcelona | Actualitzada el 05/12/2012 00:00

REUNIÓ A PALAU  Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida, màxims dirigents de CiU, es van citar al Palau de la Generalitat ahir al matí per parlar. Mas i Duran es van citar al Palau de la Generalitat ahir ORIOL CAMPUZANO / ACN

L'atac del ministre Wert contra la llengua ha estat la gota que ha fet vessar el got i CiU ja ha engegat un procés de reflexió per trencar els pactes institucionals que té a la Diputació de Barcelona i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb el PP. Aquesta va ser una de les conclusions que van sortir de la intensa reunió de l'executiva de CDC, que es va reunir ahir a la tarda amb un clima de crispació cap a Unió i després que se citessin els màxims dirigents de la federació, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, per donar el tret de sortida oficial a les negociacions per la governabilitat en aquesta pròxima legislatura i llimar asprors. De la trobada Mas-Duran en va sortir la conclusió que ERC -amb qui ja negocia formalment des de dilluns a la nit- és l'única opció per "garantir l'estabilitat i la governabilitat". De "refer ponts" amb el PP, com va demanar Unió en roda de premsa aquest dissabte, ni rastre. Els populars, després de la campanya de la por prèvia al 25-N i de l'ofensiva recentralitzadora de Mariano Rajoy, ho tindran impossible per ocupar de nou la centralitat gràcies als acords amb la federació després de dos anys fent servir la clau de l'estabilitat amb pactes pressupostaris.

"El PP exerceix asfíxia financera i identitària envers Catalunya", va clamar Oriol Pujol, secretari general de CDC. Era la primera reunió que feia la direcció convergent d'ençà de les eleccions del 25-N en què Mas va perdre 12 diputats -de 62 a 50- després de voler capitalitzar l'onada sobiranista de la manifestació de la Diada. Portes endins, l'intercanvi d'opinions va ser intens. En va sortir un mandat clar, el mateix que de la reunió Mas-Duran: "L'acord amb ERC ha de servir per garantir l'estabilitat del dia a dia per treure el país de la crisi i per poder exercir el dret a decidir".

Reunió per rebaixar tibantor

La trobada entre Mas i Duran, al Palau de la Generalitat, va servir a més per rebaixar tensions dins de la federació nacionalista. En precampanya, convergents i democristians van tenir una topada gens anecdòtica. Des d'Unió es van qüestionar internament alguns aspectes del programa electoral, que plantejava caminar cap a un estat propi per a Catalunya. Els ànims a CDC, encara es van caldejar més quan Duran va desmuntar bona part de l'argumentari programàtic, afirmant que amb la independència Catalunya en sortiria perjudicada i es veuria exclosa d'entrada de la Unió Europea.

Aquell episodi es va resoldre dies abans d'iniciar-se la campanya, amb una reunió discreta entre Mas i Duran. Tots dos van acordar fer pinya al voltant del dret a decidir, no només fins el 25-N sinó fins que es convoqués el referèndum. Ahir, segons fonts consultades per l'ARA, els dos van voler rebaixar la tibantor dels últims dies i van reeditar l'acord per anar units, treballar junts per fer estable el nou Govern, situar la lluita contra la crisi com una prioritat i defensar el camí cap a la consulta sobiranista. El pacte de no agressió tindrà vigència fins que arribi la consulta: llavors cadascú es posicionarà segons decideixi.

Aquest acord, però, no va evitar que a l'executiva convergent ploguessin crítiques cap al dirigent democristià. Segons diverses fonts, membres de la cúpula van identificar Duran com un factor més que va fer perdre vots dels nombrosos indecisos sobiranistes, que es van acabar decantant per ERC.

Tot i els retrets al líder d'Unió, no es va plantejar trencar d'immediat la federació. Ara bé, un parell de dirigents sí que van deixar caure que possiblement en el futur caldrà "repensar" la relació amb els socis democristians. A CDC saben que un divorci ara faria saltar pels aires la nova legislatura perquè els 37 diputats convergents no podrien sumar majoria absoluta amb els 21 d'ERC.

Així com en el consell nacional d'Unió de fa quatre dies hi va haver intervencions a porta tancada en què es desaprovava el to de la campanya, pilotada per Francesc Homs, ahir a la direcció de CDC es va fer poca autocrítica -alguns alcaldes van recomanar més "sensibilitat social" davant la crisi, per facilitar l'entesa amb ERC-, i això que en privat diverses veus no amaguen el seu disgust amb alguns elements com el cartell messiànic del candidat. Homs va fer un informe del transvasament de vot i alguns dirigents van fer autocrítica per haver tingut "el termòmetre mal posat" pel que fa a les enquestes. Ara el termòmetre el marca la necessitat de seduir ERC. La temperatura amb Unió es va refredar ahir públicament, però a dins l'ambient segueix caldejat.