Ara

CAMPANYA BRUTA

Nega haver elaborat el suposat esborrany publicat per 'El Mundo' i determina que no és vàlid

La Policia admet que no hi ha informe Mas

La Policia Nacional va confirmar ahir al jutge del cas Palau que no ha elaborat l'esborrany d'informe publicat a 'El Mundo'. El document, que vinculava Artur Mas amb la trama, per tant, no és vàlid.
LAURA DÍAZ-ROIG 

BARCELONA | Actualitzada el 06/12/2012 00:00

La Policia admet que no hi ha informe Mas La Policia admet que no hi ha informe Mas

L'origen de l'esborrany d'informe publicat pel diari El Mundo, que vinculava Artur Mas i Jordi Pujol amb la trama del Palau de la Música, segueix sent una incògnita que el fa cada cop menys versemblant. Ahir el comissari en cap de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional va confirmar a Josep Maria Pijuan, el jutge que instrueix el cas Palau, que la seva unitat no va elaborar el document.

El magistrat, titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, va demanar a la policia que es pronunciés després de rebre l'esborrany de mans del Sindicat Unificat de Policia (SUP), que també el va lliurar a la premsa. "Aquest informe no ha estat elaborat per la UDEF ni per cap dels funcionaris que l'integren. Per tant, no pot ser validat", diu l'ofici. Segons va informar ahir el Tribunal Superior, el magistrat ha demanat a la UDEF que se l'informi del resultat de la investigació interna oberta per esbrinar l'autor.

El Mundo va publicar el document a mitjans de novembre -en plena campanya- i el va definir com un "esborrany", atribuint-lo directament a la Policia Nacional i assegurant que de les investigacions es desprenia que Pujol i Mas haurien rebut comissions il·legals a través del Palau de la Música, que després haurien ingressat en comptes a Suïssa. També es destacava que Felip Puig hauria cobrat comissions per valor de 250.000 euros a través del Palau quan era conseller d'Obres Públiques en un dels mandats de Jordi Pujol. La polèmica política es va traslladar ràpidament als tribunals: tant Mas com Pujol i Puig van interposar querelles contra El Mundo i els periodistes que van redactar les informacions (Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta).

Cap rastre

Malgrat que el ministeri d'Interior el va buscar durant dies, l'esborrany no apareixia. El jutge Pijuan, que investiga el cas Palau, es va reunir amb el comissari en cap de la UDEF i ell li va assegurar que cap dels seus funcionaris havia elaborat l'informe. Poc després el SUP va decidir filtrar l'esborrany als mitjans de comunicació i també el va enviar al jutge del cas Palau. El document -amb la data, el nom del grup de la UDEF i el número del carnet professional de l'inspector al càrrec esborrats- fa un repàs dels principals aspectes del cas Palau i basa la majoria de noves acusacions en anònims que la mateixa policia diu que no té. També menciona que un seguit de persones -en alguns casos "molt vinculades políticament a CiU"- estarien disposades a col·laborar en la investigació del cas Palau perquè s'han sentit enganyats. Ara, un cop analitzat l'esborrany, la UDEF confirma per segon cop que no ha estat elaborat per cap membre de la Policia Nacional. Interior va obrir una investigació per esbrinar la procedència del document apòcrif.

Juntament amb l'aparició de l'esborrany, el diari va començar també una campanya de desprestigi dels fiscals anticorrupció de Barcelona assegurant que es van negar a seguir investigant. Precisament ahir, la nova fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, va defensar la feina d'aquests professionals i va criticar les "maniobres recents de desprestigi" contra ells. Paral·lelament, els jutges que havien rebut les querelles van admetre-les a tràmit i un d'ells va imputar els dos periodistes per presumptes delictes d'injúries i calúmnies. Ara, però, la fiscalia ha interposat un recurs -encara per resoldre- perquè considera que, per un criteri territorial, els jutjats competents per tractar l'assumpte són els de Madrid, on El Mundo té la seva seu.

Actuació "maldestre"

El portaveu del Govern en funcions, Francesc Homs, va demanar ahir al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que es disculpi després de constatar que el document és "un informe fantasma". En declaracions a l'ACN, Homs va acusar el govern espanyol d'actuar de manera "maldestre" i va explicar que sospiten que hi ha hagut "una intencionalitat clarament política d'afectar el procés electoral del 25-N".