Ara

ATAC A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

Montilla coincideix amb el ministre a l'acte de la Constitució i li retreu la llei educativa

Wert: "Sóc com un toro, m'embraveixo amb el càstig"

Ni la plantada de la consellera Rigau ni la pluja de crítiques des de Catalunya han fet que José Ignacio Wert s'arronsi. Ahir va treure pit i va donar a entendre que no pensa retirar la seva reforma educativa.
J.R. 

MADRID. | Actualitzada el 07/12/2012 00:00

EL MINISTRE, MÉS DESAFIANT QUE MAI  José Antonio Wert va ser ahir centre d'atenció en la recepció al Senat amb motiu del 34è aniversari de la Constitució. El ministre d'Educació va deixar clar que no l'intimiden les protestes contra la llei que relegaria el català a l'escola.EL MINISTRE, MÉS DESAFIANT QUE MAI José Antonio Wert va ser ahir centre d'atenció en la recepció al Senat amb motiu del 34è aniversari de la Constitució. El ministre d'Educació va deixar clar que no l'intimiden les protestes contra la llei que relegaria el català a l'escola.EMILIO NARANJO/EFE

L'allau de crítiques rebudes de Catalunya per l'esborrany de reforma educativa no semblen haver afectat gens José Ignacio Wert. Després d'assistir a l'acte de celebració del 34è aniversari de la Constitució, al Senat, el ministre d'Educació va deixar clar que el clam en defensa del model d'immersió lingüística a Catalunya no farà que s'arronsi. "Sóc com un toro, m'embraveixo amb el càstig", va etzibar en una conversa informal amb periodistes.

Wert, centre de totes les mirades en la celebració al Senat, veu injustificada la reacció irada de la Generalitat contra el seu avantprojecte de llei per a la "millora de la qualitat educativa", que posa contra les cordes el model lingüístic a l'escola catalana. El ministre va negar que la seva proposta representi un atac al català i va assegurar que l'objectiu del ministeri és que es compleixi la legislació vigent. No entén per què a Catalunya està causant tant de rebombori un projecte que té com a finalitat, diu ell, aconseguir que els pares que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà ho puguin fer dins el sistema públic.

A Wert no li va agradar que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'aixequés dimarts de la taula on el ministre explicava la reforma als titulars d'educació de les comunitats autònomes. Tot i no haver parlat amb Rigau d'ençà de l'incident, va mostrar-se optimista respecte a la possibilitat que la consellera no el deixi plantat de nou en la Conferència Sectorial d'Educació del 19 de desembre, en què s'haurà de tancar el text definitiu de la nova llei. Wert va aprofitar per demanar-li una lectura més pausada de la proposta.

Segueixen les crítiques

Als mateixos passadissos de la cambra alta, l'expresident de la Generalitat i ara senador, José Montilla, va acostar-se al ministre per llançar-li un retret. "Quina una que n'has armat!", va deixar-li anar. Des de Catalunya, també van seguir escoltant-se veus crítiques, com la del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va advertir que hi ha "línies" que ningú hauria de traspassar. Mascarell va constatar que la Constitució "no ha complert amb el català" i va deplorar que a Madrid "no es vulgui trencar amb la idea d'una Espanya unitària".

També el cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va carregar contra els plans educatius de l'executiu de Mariano Rajoy. Des del seu blog, va fer seu l'eslògan "wertgonya" que ha triomfat a les xarxes socials i va acusar el ministre d'"atemptar" contra el català i contra "la integració i la cohesió" del país. Duran interpel·larà Wert la setmana vinent al Congrés. "Però més enllà d'interpel·lar el ministre, qui ha de parlar és el president Mariano Rajoy, que no es pot amagar davant una qüestió tan transversalment acceptada a Catalunya", va afegir el líder d'Unió.

Més inesperada va ser la crítica -tot i que matisada- que va formular el president de Ciutadans, Albert Rivera. A parer seu, Wert "s'ha equivocat" en presentar un projecte de model educatiu sense buscar prèviament el consens amb la resta de partits. Rivera, però, també va instar la consellera Rigau i el president de la Generalitat, Artur Mas, a no acusar els que defensen una escola amb tres llengües vehiculars -català, castellà i anglès- de perseguir la llengua pròpia de Catalunya.

Malestar en altres comunitats

Fora de Catalunya, el desafiament de Wert també ha generat reaccions d'enuig. A les Balears, tots els partits de l'oposició, els sindicats més representatius i associacions de l'àmbit de l'ensenyament i la cultura s'han unit per rebutjar "l'agressió" que suposa l'esborrany de llei. Una trentena d'entitats van firmar un manifest que clama contra aquesta reforma "centralitzadora" i emplaça el govern de José Ramón Bauzá a no permetre una invasió competencial. El govern basc en funcions, per la seva banda, va acusar Wert de "trencar el model de repartiment competencial".