Ara

25-N, ELS ESCENARIS

El líder d'Unió considera un error que se li atribueixi un ideari antiindependentista

Duran nega fissures amb Mas pel discurs sobiranista de CiU

Josep Antoni Duran i Lleida nega desavinences amb Artur Mas per l'aposta sobiranista de CiU i creu que és un error que se l'acusi de fer un discurs antiindependentista. Considera que Unió i ell "fan nosa".
ORIOL MARCH 

BARCELONA. | Actualitzada el 08/12/2012 00:00

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, acompanyat de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió, al balcó de l'Hotel Majestic la nit del 25-N. El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, acompanyat de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió, al balcó de l'Hotel Majestic la nit del 25-N. PERE TORDERA

"Completament fals! Interessa presentar-me i presentar Unió com a antiindependentistes, però no som anti-res i tampoc antiindependentistes", s'exclamava ahir Josep Antoni Duran i Lleida en la carta web que envia cada setmana a la militància democristiana. Era la seva reacció a totes les informacions publicades en els últims dies sobre el consell nacional que va celebrar Unió dissabte passat i en què, segons fonts consultades per l'ARA, va fer un discurs molt contundent contra el rumb sobiranista de la campanya de CiU i en què també va reclamar que els democristians no es veiessin "arrossegats" per la dinàmica independentista de CDC.

La carta d'ahir li serveix per a dues coses, a Duran: per negar "fissures" amb Artur Mas en l'eix nacional -es van reunir aquest dimarts per rebaixar tensions, però el líder democristià es va endur igualment la reprovació de bona part de l'executiva convergent per les seves declaracions contràries a la independència en precampanya- i per carregar contra la interpretació que es va fer de les seves paraules al consell nacional, que van ser pronunciades a porta tancada. "El missatge que algú els va fer arribar era una manipulació", dispara Duran, que sosté que Unió i ell "fan nosa" i que això "no és nou en la història del partit". "Per als uns, independentista; per als altres, unionista! Quina pobresa!", protesta el cap de files de CiU a Madrid.

Aquestes paraules van arribar poc abans que comencés a carregar contra l'ARA per haver publicat que Unió pretenia "refer ponts amb el PP" aprofitant la constitució del nou Parlament. "Tot just baixava del faristol [del consell nacional] que l'edició digital d'aquest diari ja m'atribuïa aquesta afirmació", lamenta Duran, obviant que la informació publicada amb el titular de "Refer ponts" amb el PP es referia a una frase del president del consell nacional democristià, Ramon Espadaler, que la va pronunciar en la roda de premsa organitzada mentre encara estaven reunits els quadres del partit en una sala annexa.

Insisteix en la confederació

Duran ho va aprofitar per refermar l'aposta d'Unió pel model confederal, que va sortir de l'últim congrés amb el suport del 90% dels delegats. "Continuem apostant per la confederació!", va proclamar el secretari general de CiU, que malgrat tot considera que l'independentisme creixerà a Unió "com més Werts" hi hagi, referint-se al ministre d'Educació espanyol, que pretén relegar el català a quarta llengua a les aules.

L'aposta pel confederalisme contrasta amb l'estat propi que defensa CDC, un fet que no suposa cap problema, a parer del líder democristià. "Repeteixo el que he dit altres vegades: s'equivoquen els que busquen diferències amb el president Mas. Perden el temps burxant", sentencia Duran. En la reunió que van mantenir dimarts, els dos líders nacionalistes van reeditar un pacte de no agressió fins al moment de celebrar la consulta d'autodeterminació que CiU planteja aquesta legislatura.

El líder d'Unió, per refermar la sensació d'unitat amb el president en funcions de la Generalitat, assegura que tots dos volien incorporar el PSC al pacte de legislatura amb ERC, que finalment només s'està negociant amb els republicans, ja que els socialistes ja van deixar clar el seu no a la investidura de Mas. "Quan dimarts dèiem amb el president que no hi havia cap altra via de pacte que la dels republicans, no és que finalment -com deia un altre diari que no recordo- Duran acceptés pactar amb ERC. Des del primer moment ho vaig defensar", assegura el líder d'Unió.

Duran també considera -en contra del que apunta Oriol Pujol a l'entrevista que publica avui l'ARA, en què diu que "no s'ha de negociar amb qui et vol destruir"- que cal "establir ponts" de manera institucional amb el govern espanyol.

"Els ponts amb el PP estan trencats i tant els consellers amb els ministres com jo des de la presidència de la comissió bilateral Estat-Generalitat volíem establir ponts per resoldre les necessitats de Catalunya", considera Duran, que afegeix: "¿O és que si hem de demanar més diners al fons de liquiditat no haurem de parlar amb el ministre Montoro?", es pregunta.

L'adéu dels crítics

L'estripada de carnet de Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, no mereix cap més comentari que subscriure sense matisos el comunicat que Unió va enviar el dia de la baixa de Vila d'Abadal. Trenta militants osonencs van deixar dijous la militància del partit.