Ara

ATAC A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

Milers de persones surten al carrer en més de 60 municipis per reclamar la insubmissió

L'escola catalana planta cara a la reforma de Wert

La comunitat educativa respon amb contundència al ministre José Ignacio Wert. Milers de persones surten al carrer a tot el país per defensar la immersió lingüística i reclamar la insubmissió a la llei.
AURI GARCIA MORERA ELISABET ESCRICHE 

BARCELONA / GIRONA | Actualitzada el 11/12/2012 00:00

L'escola catalana planta cara a la reforma de WertL'escola catalana planta cara a la reforma de Wert

L'escola catalana passa a l'acció contra la reforma educativa del govern espanyol, que qüestiona el model d'immersió lingüística. Ahir a la tarda milers de persones es van concentrar en més d'una seixantena de municipis d'arreu del país per mostrar el seu rebuig a l'avantprojecte de llei. Però, més enllà de la protesta, les concentracions d'ahir van tenir com a protagonista indiscutible el clam per la insubmissió.

La plaça Sant Jaume de Barcelona es va omplir de gom a gom -amb 4.500 persones segons la Guàrdia Urbana- en la convocatòria principal de la plataforma Somescola.cat, que agrupa entitats de la societat civil i del món educatiu. Quan l'escriptor de Santa Coloma de Gramenet Rodolfo del Hoyo va agafar el micròfon per dir que la reforma no serà acatada, l'ovació i els crits d'insubmissió van ser eixordadors.

A l'escenari hi havia representants de les entitats que integren la plataforma, des d'Òmnium Cultural fins als principals sindicats generalistes i educatius. El president de la Secció Filològica de l'IEC, Isidor Martí, i els cantants Feliu Ventura i Marina Rossell van ser els encarregats de llegir un manifest que advertia que "la gravetat del moment és màxima" i demanava al Govern "contundència en la defensa del model". Entre els assistents, a primera fila hi havia polítics com Oriol Pujol, Oriol Junqueras, Jaume Collboni, Joan Herrera i David Fernández. Els únics partits que no hi van estar presents van ser el Partit Popular i Ciutadans.

Un cop acabada la concentració, els representants de Somescola.cat van ser rebuts pel president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va explicar a la sortida que a la reunió s'havia evidenciat la comunió entre el Govern i "el poble". Casals va dir que Mas, Rigau i Mascarell van demanar a la plataforma "força i suport" per garantir la unitat de la societat en defensa de la immersió lingüística. El president i els consellers en funcions van agrair la mobilització.

Concentracions a tot el territori

A la plaça del Vi de Girona aproximadament un miler de persones van participar en la concentració sota el lema unitari "Per un país de tots, l'escola en català". Igual que a Barcelona, representants d'entitats i sindicats es van posar al capdavant de la protesta, amb el suport de polítics com el mateix alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, i diversos regidors. Les concentracions de Tarragona i Lleida també van reunir un miler de persones. Al migdia la plataforma Somescola.cat tenia confirmades un total de 62 concentracions simultànies a tot el país. A Manresa i Tortosa també s'hi van congregar centenars de ciutadans.

Les concentracions d'ahir tindran continuïtat dijous amb una manifestació a Barcelona convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que se sumarà a la jornada reivindicativa a tot l'Estat en defensa de l'educació pública, contra les retallades i contra la reforma educativa. La manifestació de Barcelona hi afegirà la defensa de la immersió lingüística, amb el lema "Per la cohesió social: ni Lomce, ni retallades. En defensa de l'educació pública i la llengua catalana". Abans, demà tindrà lloc la cimera convocada pel Govern amb els partits que van donar suport a la llei d'educació de Catalunya (LEC) i el Consell Escolar. També demà el ministre José Ignacio Wert compareixerà al Congrés i respondrà a les interpel·lacions de la resta de grups.

Protesta insòlita al Congrés

El Congrés va ser l'escenari ahir de la protesta de dos nois valencians que participaven en la lectura de la Declaració Universal dels Drets Humans. "Nosaltres sabem parlar perfectament en la seva llengua i demanem que es garanteixi l'educació en la nostra llengua", van dir els joves davant la incredulitat general.