Ara

CONFERÈNCIA A L'ATENEU BARCELONÈS

Mas-Colell i Castells contra el monstre de les galetes

SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 11/12/2012 00:00

Andreu Mas-Colell i Antoni Castells van coincidir ahir a l'Ateneu Barcelonès en la presentació del llibre de Francesc Cabana (al centre), president de l'entitat. Andreu Mas-Colell i Antoni Castells van coincidir ahir a l'Ateneu Barcelonès en la presentació del llibre de Francesc Cabana (al centre), president de l'entitat. FERRAN FORNÉ

Diuen que les adversitats uneixen, i quan el mur infranquejable porta per nom Espanya, els vincles esdevenen encara més forts. Prou ho van demostrar ahir Andreu Mas-Colell i Antoni Castells, que si bé en temps llunyans podrien haver estat personatges antagònics, ahir combregaven junts a l'Ateneu Barcelonès en la presentació del llibreEspanya, un pes feixuc, de Francesc Cabana, president de l'entitat. Tots dos han tastat la soledat de comandar la calculadora catalana sota l'amenaça del fuet de Madrid. "Volen regular fins i tot els metres quadrats que han de tenir els lavabos de les escoles", va etzibar en to queixós el conseller en actiu.

La cosa ja va de "col·legues" -així es va referir Castells a Mas-Colell- quan es tracta de defensar l'estat propi, l'única via que ja veuen el conseller i l'exconseller per garantir "la supervivència" de l'economia catalana. Mas-Colell va dir davant d'un auditori ple a vessar, on hi havia també l'exdiputada socialista Laia Bonet, que ha arribat a la conclusió que Espanya és "una cotilla, una camisa de força".

Un cop oberta la caixa dels trons, l'encara titular d'Economia va decidir parlar sense cotilles, i va subratllar que el centralisme, per sobre del dèficit fiscal, és la gran epidèmia que ataca directament la butxaca de Catalunya i en limita el creixement. I és que aquesta concepció de l'Estat, alerta Mas-Colell, "porta dins que el motor no pot ser a la perifèria". Vindria a ser, doncs, com el monstre de les galetes catalanes, que viu a Madrid i que no és capaç de concebre que alguna cosa no passi pel seu estómac. Tot i això, Mas-Colell va insistir que van oferir-li un menú a bon preu: "Mantenir la transferència de recursos a canvi de deixar-nos fer. Era un tracte raonable!" Però no va colar.

Castells, que també és gat escaldat, va recordar que el monstre no neix ara, que ja fa molts anys que menja galetes. Com a exemple va citar una frase del general Queipo de Llano pronunciada l'any 1936: "Transformarem Madrid en un jardí, Bilbao en una fàbrica i Barcelona en un immens solar". Ahir Castells va demostrar, un cop més, que el carnet del PSC li pesa més aviat poc diguin el que diguin al carrer Nicaragua. Va recordar que l'estat espanyol "porta al seu ADN la imposició i l'assimilació" i que l'intent de Catalunya de canviar Espanya que abanderava Pasqual Maragall "va fracassar" i va quedar "tancat" amb la sentència del Tribunal Constitucional que va escapçar l'Estatut.

Però Pere Navarro, tant se val, segueix creient que arribarà un dia en què el monstre de les galetes acceptarà que només vol menjar-se la meitat de la capsa. A parts iguals. Però Castells ja va advertir que això de compartir Madrid ho porta molt malament i que a Espanya hi havia "un cert equilibri mentre el poder econòmic era a Barcelona i el polític a Madrid". Quan ha vist que Catalunya podia caminar sola, diu l'exconseller, ho ha volgut tot i ha intentat per tots els mitjans "impedir una Catalunya forta econòmicament i políticament".

I és així, en la lluita contra un monstre pelut i més blau que mai, que ahir Mas-Colell i Castells van dialogar de conseller a conseller, de confident a confident.