Ara

PAÍS VALENCIÀ

Fabra accepta la reciprocitat si des de Catalunya no s'utilitza el nom País Valencià

El govern valencià vol una TV3 a la carta

El dos de Fabra, José Císcar, va donar la cara després de la sentència que anul·la la prohibició a TV3 d'emetre al País Valencià. Pel que va dir, la cadena catalana té difícil tornar a les pantalles valencianes.
SALVADOR ALMENAR 

VALÈNCIA | Actualitzada el 14/12/2012 00:00

Fabra (01) va qualificar d'"absurd" el problema dels repetidors d'ACPV (02) quan era alcalde. Fabra (01) va qualificar d'"absurd" el problema dels repetidors d'ACPV (02) quan era alcalde. EFE

La sentència del Tribunal Suprem que anul·la la competència de la Generalitat Valenciana per prohibir emetre el senyal de TV3 al territori, així com la multa imposada a Acció Cultural del País Valencià, va provocar ahir un seguit de reaccions. La més esperada, per la importància que té de cara a la solució final del conflicte, va ser la del govern d'Alberto Fabra. Però no va ser el mateix president qui es va encarregar de valorar aquesta sentència condemnatòria -contra l'administració que el 2007 presidia Francisco Camps-, sinó que va ser el seu segon, José Císcar, l'encarregat de donar la cara.

El vicepresident i portaveu del govern del PP va acatar la sentència però, lluny de donar esperances a una resolució immediata del conflicte, no va dubtar a posar condicions perquè es pugui posar fi a gairebé dos anys sense TV3 a les pantalles valencianes. La solució per als populars inclou firmar un acord de reciprocitat que permeti que les dues televisions es vegin en tots dos territoris. Una exigència que no hauria d'endarrerir el restabliment del senyal si no fos perquè el pacte està supeditat al fet que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) renunciï a utilitzar "País Valencià".

Les paraules de Císcar van confirmar que el govern valencià firmaria l'acord amb la Generalitat en el cas que la CCMA acceptés aquesta renúncia. "En el moment en què el govern català estigui disposat a respectar les senyes d'identitat del poble valencià i els símbols que els valencians ens hem donat com a propis en l'Estatut d'Autonomia podrem arribar a un conveni de reciprocitat", va assegurar el dos de Fabra. Aquestes pretensions de fer una TV3 a la carta al País Valencià és el que fa pensar que aquesta via de negociació està en punt mort.

Malgrat les poques esperances d'èxit d'aquesta negociació, el govern valencià no vol obrir altres vies per resoldre el problema perquè "té molt clar que amb qui ha d'arribar a acords és amb el govern català". Així ho va explicar Císcar, que va rebutjar l'oferiment d'Acció Cultural d'asseure's a parlar de les possibles solucions, com ara que l'entitat posaria a la disposició de la Generalitat Valenciana la seva xarxa de repetidors i, a més, sense cap cost.

Alberto Fabra s'ha adonat d'ençà que presideix la Generalitat Valenciana que el conflicte -"absurd", com el va qualificar a TV3- no es limita a qüestions tècniques de l'espai radioelèctric. El mateix president de partit reconeix que valencians i catalans "s'entenen i hi ha zones on parlen exactament igual", però alguns sectors del PP no volen que TV3 es torni a veure al sud del Sénia si no és perquè emeten a la "Comunitat Valenciana" i parlen, quan correspongui, "valencià" i no català.