Ara

La Generalitat premia la força transformadora del líder brasiler

Lula demana que Catalunya lluiti per l'estat del benestar

CARME COLOMINA 

BARCELONA | Actualitzada el 14/12/2012 00:00

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va entregar el Premi Internacional Catalunya a Luiz Inácio Lula da Silva. El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va entregar el Premi Internacional Catalunya a Luiz Inácio Lula da Silva. PERE TORDERA

"Nosaltres estem conquerint el que vosaltres vau aconseguir 20 o 30 anys enrere", reconeixia ahir al vespre un Luiz Inácio Lula da Silva cansat però amb moltes ganes de parlar de lluita. Lula va venir a sacsejar una Unió Europea que "no ha de parlar de crisi sinó de solucions" i així ho va dir ahir al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i abans a París i a Berlín. "Ara no es tracta de lluitar per conquerir -advertia l'expresident brasiler- sinó de lluitar per no perdre".

Artur Mas admetia que Catalunya "té la sensació que està fent un pas enrere com a país" per la crisi europea i pel context espanyol. El president de la Generalitat en funcions, que va lliurar el Premi Internacional Catalunya a Lula da Silva agraint-li "la claredat del seu missatge i el seu exemple personal i polític", va alertar el Brasil dels riscos dels "creixements sostinguts en el temps" que no tenen una base prou sòlida, "perquè es poden girar en contra com un bumerang" com li ha passat a Catalunya. Mas va afegir que el país està en un procés de recuperació econòmica i de transició nacional, i va reclamar "cohesió, unitat interna, fermesa i claredat en els missatges" perquè "la causa catalana" pugui ser "invencible".

Lula, que va carregar contra les ajudes internacionals a "un sistema financer irresponsable que no va tenir cap control", va demanar, però, que no es permeti "que la crisi sigui més gran que la capacitat de lluita i l'esperança". Per això l'expresident brasiler va voler homenatjar la "tradició llibertària" de Catalunya com una referència moral per a la política.

Vocació internacional

Mas va explicar que Catalunya és 300 vegades més petita en extensió que el Brasil i 30 vegades més petita en població, però que té l'ambició "legítima d'ajudar a transformar el mosaic del món". És aquesta capacitat transformadora de l'expresident del Brasil la que ahir es va voler premiar.

Xavier Rubert de Ventós, president del jurat, va parlar de la "transformació ideològica" de Lula, de la transformació del seu sindicalisme en una "força política sense corporativismes", del "prodigi d'apujar salaris reduint despesa pública" i d'haver estat capaç de desenvolupar "una societat civil i una classe mitjana que ha de marcar la pauta dels pròxims anys". La Generalitat va voler reconèixer "el coratge" d'un polític que va saber fer una transició política, econòmica i nacional", que comporta unes "dificultats" que "els catalans coneixen prou bé".

Lula també va quantificar el creixement d'un gegant econòmic que va aconseguir treure de la pobresa extrema 28 milions de brasilers i va permetre que 40 milions més passessin a engruixir una classe mitjana que s'ha llançat al consum. "El Brasil no va redistribuir la renda perquè creixia -va especificar l'expresident-, sinó que va créixer perquè havia redistribuït la renda".

El Brasil que Lula va governar entre el 2003 i el 2011 és avui un país amb una política exterior que lidera la cooperació sud-sud. Però l'expresident és un home cansat.

L'anunci que rebria el XXIV Premi Internacional Catalunya li va arribar la primavera passada quan "lluitava el més desafiant de tots els combats", reconeixia ahir ja recuperat del càncer de laringe que li van diagnosticar ara fa mig any. La seva herència política està en bones mans perquè l'actual presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha sabut desfer-se amb intel·ligència de la llarga ombra del seu mentor. Però dimarts, des de París, Lula encara havia de sortir a defensar-se de les acusacions de corrupció que esquitxen alguns homes claus dels seus anys al poder.