Ara

SANITAT

La Generalitat acusa el govern central de "sabotejar" les finances catalanes i els objectius de dèficit

L'Estat porta l'euro per recepta al Tribunal Constitucional

Nou atac a mesures del Govern. L'executiu espanyol presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'euro per recepta, que se suspendrà cautelarment si el Constitucional l'admet a tràmit.
J. FAUS / L. BONILLA 

MADRID / BARCELONA | Actualitzada el 15/12/2012 00:00

UNA MESURA POLÈMICA  L'euro per recepta va entrar en vigor el 23 de juny d'aquest any i n'estan exempts els medicaments d'un preu inferior a 1,67 euros. Per no sobrecarregar els malalts crònics, es va fixar un límit de 61 euros anuals -5 euros mensuals- però es calcula que els ciutadans abonaran de mitjana 13 euros anuals amb la taxa. UNA MESURA POLÈMICA L'euro per recepta va entrar en vigor el 23 de juny d'aquest any i n'estan exempts els medicaments d'un preu inferior a 1,67 euros. Per no sobrecarregar els malalts crònics, es va fixar un límit de 61 euros anuals -5 euros mensuals- però es calcula que els ciutadans abonaran de mitjana 13 euros anuals amb la taxa. PERE VIRGILI

L'euro per recepta té les hores comptades si el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat contra la taxa que presentarà el govern espanyol, segons va anunciar ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El recurs inclou la petició d'una suspensió cautelar que seria efectiva un cop la demanda sigui admesa a tràmit. Fonts del departament de Salut asseguren que la setmana que ve ja podria deixar d'aplicar-se.

El motiu esgrimit per l'executiu de Mariano Rajoy és que vulnera "la igualtat dels espanyols" perquè als ciutadans se'ls grava dos cops en la compra de medicaments a Catalunya, va assegurar Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres. És a dir, els catalans ja paguen per la via estatal a través del copagament farmacèutic segons el nivell de renda i també per l'autonòmica amb el cobrament d'un euro per medicament. L'ofensiva judicial s'ha iniciat, segons va dir la número dos del govern, perquè "no ha estat possible" l'acord amb la Generalitat en aquesta qüestió.

L'origen de les divergències és en l'informe del Consell d'Estat, difós fa just un mes, que establia que l'euro per recepta és un supòsit regulat per una llei estatal i que, per tant, les comunitats autònomes no poden incidir directament o indirectament en la fixació dels preus de productes sanitaris perquè vulneren la Constitució. D'aquesta manera, l'executiu de Mariano Rajoy considera que la mesura és inconstitucional perquè obliga els ciutadans catalans a pagar més que els de la resta de l'Estat i no ho fa de "manera equitativa". L'euro per recepta s'aplica de manera lineal i els malalts crònics, els que més fàrmacs consumeixen, són els més perjudicats, tot i el màxim de 61 euros anuals.

'Torpede' als pressupostos

Aquesta maniobra judicial afectarà el pla d'ajust que la Generalitat havia presentat per reduir el dèficit públic fins a l'objectiu de l'1,5% del PIB. Fonts de la Moncloa van evitar xifrar el possible impacte en la pèrdua d'ingressos, però van assegurar que hi ha set autonomies que han estalviat més que Catalunya en sanitat sense aplicar la taxa.

El Govern es va afanyar a defensar la taxa i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar en 140 milions d'euros anuals els diners que es deixarien d'ingressar si es retira l'euro per recepta (100 milions d'euros d'ingressos i 40 d'estalvi). "El govern espanyol fa populisme pagant Catalunya", va dir. I va acusar l'executiu espanyol de "sarcàstic" per haver parlat "d'equitat" quan "acaba de decidir no actualitzar les pensions". Per tot plegat, Mas-Colell va dir que el govern espanyol vol "torpedinar" i "sabotegar" el procés pressupostari de la Generalitat.

Tot i així, el Govern sempre pot ignorar la sentència del Constitucional i mantenir la taxa. Conscient d'aquesta opció, Sáenz de Santamaría va llançar un avís: "Estaria incomplint la llei i cometent una gran injustícia". Les advertències també van arribar a la Comunitat de Madrid, que té previst aplicar l'euro per recepta a partir del gener.

De moment, el Govern, que compta amb un dictamen positiu del Consell de Garanties Estatutàries, elaborarà un informe econòmic i jurídic que traslladarà a la Unió Europea. Hores abans, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va defensar la continuïtat de l'euro per recepta al·legant que ha contribuït a disminuir un 7% les prescripcions mèdiques durant el 2012 i es calcula que la reducció sigui del 17% el 2013.

D'altra banda, el govern de Rajoy també presentarà un recurs contra les taxes judicials per la prestació de serveis i utilització de béns i drets que van entrar en vigor a Catalunya l'1 de maig. El motiu és el mateix: no es poden presentar tributs sobre bases estatals. En canvi, sí que es va arribar a un acord en els drets de gestió del patrimoni cultural, que ha evitat un tercer recurs.