Ara

PROTESTES AL PAÍS VALENCIÀ

Milers de manifestants rebutgen el projecte de llei de Wert

Defensa de la unitat de la llengua i l'escola en català

Manifestants arribats d'arreu dels Països Catalans van omplir ahir Castelló de la Plana per defensar el català. Milers de persones van mostrar el seu rebuig al projecte de llei del ministre José Ignacio Wert.
SALVADOR ALMENAR 

CASTELLÓ DE LA PLANA | Actualitzada el 16/12/2012 00:00

Persones d'arreu dels Països Catalans es van manifestar ahir a Castelló per defensar la llengua. Persones d'arreu dels Països Catalans es van manifestar ahir a Castelló per defensar la llengua. DANIEL GARCIA-SALA

Milers de persones es van aplegar ahir a Castelló de la Plana per manifestar-se en defensa de l'escola en català i mostrar el seu rebuig a l'avantprojecte de llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) elaborat pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Amb motiu del 80è aniversari de la signatura de les Normes de Castelló, manifestants arribats d'arreu dels Països Catalans -15.000 segons els organitzadors i 2.400 segons la Policia Local- es van manifestar pels carrers del centre de la ciutat per reivindicar la vigència del model educatiu d'immersió lingüística i protestar per la reforma educativa. Una pancarta en què es podia llegir "Que no et retallen la llengua. Pels drets socials i lingüístics" va ser l'encarregada d'encapçalar la protesta.

La Lomce va ser la gran protagonista de la celebració d'aquesta fita històrica per la unitat de la llengua catalana. Les més de 150 associacions adherides a la convocatòria de la plataforma Castelló per la Llengua van criticar l'"atac" que suposa la reforma educativa. Per això, en una situació d'"emergència nacional" a Castelló de la Plana hi van estar representats també col·lectius de Catalunya i les Illes Balears, com Som Escola i Obra Cultural Balear.

El portaveu de l'entitat Castelló per la Llengua, Avel·lí Flors, va destacar que un dels principals motius que van animar a convocar aquesta manifestació va ser "reivindicar al carrer que no minvi la presència del valencià a les aules perquè està demostrat que els programes d'immersió lingüística són els únics que garanteixen l'aprenentatge de les dues llengües" del País Valencià.

La reivindicació de retirar l'avantprojecte de llei que relega el català a una assignatura d'especialitat va ser unànime en tots els representants dels col·lectius participants. El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, per exemple, va afegir que la marxa no només exigia la presència del català a les aules, sinó que també volia reclamar la "presència de totes les llengües cooficials al sistema educatiu". "Parlem del català, però també del basc o el gallec", va explicar.

Resposta conjunta

La manifestació es va convertir en una mena de resposta conjunta dels Països Catalans a la reforma educativa anunciada pel ministeri d'Educació. Per això, moments abans de la manifestació, col·lectius del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears es van reunir per acordar accions per aturar la tramitació de la llei. El portaveu de Somescola.cat, Josep Maria Cervelló, va assenyalar que la manifestació era una demostració del rebuig de "tot el territori" catalanoparlant contra el projecte de reforma educativa. Tot i que afecta tots els territoris, Cervelló va explicar que ataca especialment el Principat, on s'ha aconseguit la universalització de l'ensenyament en català. El portaveu de Somescola.cat va avançar que aquesta és la primera de moltes accions unitàries de la comunitat lingüística catalana, ja que "el 19 de desembre es faran concentracions de manera simultània a les delegacions del Govern a les principals capitals dels Països Catalans".

De manera semblant es va expressar la portaveu del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament de les Illes Balears, Maria Antònia Font, que va dir que la marxa a Castelló va ser una demostració que els ciutadans dels tres territoris senten que són "un sol poble i parlen català". "L'atac afecta totes les comunitats en llengua pròpia, hem vingut a dir que estem a favor de la unitat lingüística i les llengües d'ensenyament pròpies, perquè si no és la llengua vehicular la llengua del territori, els nens aprenen només l'espanyol", va advertir.

A banda del rebuig a la llei Wert, l'altre protagonista de la manifestació d'ahir va ser el conflicte per les emissions de TV3 al País Valencià. El president d'Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira, es va mostrar satisfet per la sentència del Tribunal Suprem, però no va aclarir si la seva entitat reobrirà els repetidors en els pròxims dies perquè ara seria l'Estat qui podria sancionar l'entitat.