Ara

NOVA ETAPA LA NEGOCIACIÓ

Junqueras mostra un to cordial i conciliador i limita les diferències als terminis de la consulta

ERC només es planteja donar el sí a CiU

La direcció d'ERC està segura que s'assolirà un acord de governabilitat amb CiU. El consell nacional del partit, però, va ser unànime entorn de la necessitat que el document fixi els terminis de la consulta.
ROGER TUGAS 

BARCELONA | Actualitzada el 16/12/2012 00:00

ERC només es planteja donar el sí a CiUERC només es planteja donar el sí a CiU DAVID BORRAT

"Ha estat el consell nacional més pacífic i animat dels últims anys", reconeixia sorprès ahir un veterà militant d'ERC després d'una reunió que va arribar hores després de la cimera fallida entre el seu líder, Oriol Junqueras, i Artur Mas per tancar un acord de governabilitat. La falta d'entesa va inundar les xarxes socials de retrets entre militants republicans i de CiU, alguns de les respectives cúpules. Al matí una dirigent d'ERC encara titllava el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida -a qui es culpa des de les files republicanes de torpedinar el pacte-, de ser "la gran xacra del nostre país". Al consell nacional, però, ni es va esmentar el seu nom. Ben al contrari, els líders d'ERC van optar per calmar els ànims i confiar del tot a assolir l'entesa amb CiU sense renunciar a fixar els terminis de la consulta.

El president dels republicans, Oriol Junqueras, ho va deixar ben clar al final de la seva intervenció inicial: "ERC insistirà en la necessitat d'aquest acord tant de temps com calgui, perquè estem segurs que l'assolirem". De fet, en les intervencions posteriors, tant ell com els altres dirigents del partit van explicar als consellers nacionals que, mentre que gairebé tots els aspectes del pacte estan tancats, l'única diferència que els separa de firmar l'acord és fixar els terminis fins la consulta.

"ERC vol l'acord quan sigui clar, no contingui dubtes i l'agenda sigui nítida en l'àmbit nacional i social", va explicar després la secretària general del partit, Marta Rovira, que va justificar la falta de concreció assolida per la falta de temps per acabar de negociar. Per tancar aquest -essencial- serrell, però, cal recuperar la confiança mútua que la cimera frustrada de divendres va posar en dubte i, per això, el fair play cap a CiU va ser la tònica dominant, tot i que sí que es va reconèixer que hi ha gent, "sobretot a Unió", que podria ser reticent al pacte que s'albira.

Tanmateix, el discurs oficial evita furgar en la federació i una Rovira "optimista" va afirmar davant els periodistes que "les converses van bé i els punts d'acord que s'han assolit també s'han fet amb Unió". Fins i tot va matisar l'exigència d'una data de la consulta. El que es reclama, va explicar, és calendaritzar els terminis del procés i situar un horitzó aproximat com a pas final en què es cridaria els catalans a les urnes. Aquesta data, però, seria orientativa i dependria de si hi ha entrebancs inesperats. "Si es pacta el 2014 no passarà res si anem al gener del 2015", va reconèixer per primer cop Rovira. Va donar valor, igualment, al fet que comparteixen plenament el calendari del 2013 i, per això, confia que amb més converses l'acord sigui total.

De fet, algun conseller d'ERC es mostrava sorprès pel nivell de detall a què ja havien arribat els seus dirigents amb CiU, fins al punt de preveure diversos graus de coordinació entre partits, una reunió setmanal dels grups parlamentaris o una comissió sobre les polítiques de seguretat en manifestacions -molt d'actualitat arran de la polèmica entorn de la pèrdua d'un ull d'una dona en les accions de l'última vaga general-.

En l'àmbit econòmic i fiscal l'acord és gairebé ple, i Junqueras es va vantar de garantir les "polítiques econòmiques i socials més justes i eficaces possibles". Per això, ja va avançar que seguirà assistint a les protestes contra les retallades, encara que les prevegin els pressupostos que votin, perquè "ERC haurà fet el possible per evitar-les".

Ple suport a Junqueras

Tots els consellers van fer costat a la negociació. Era la seva primera reunió després de convertir-se en segona força i la confiança en la direcció ara és plena. Només es va preguntar sobre la necessitat de votar la investidura de Mas de franc, a la qual cosa es va respondre que "no hi ha cap altra majoria alternativa". Els dirigents republicans, però, van insistir igualment en la voluntat d'obrir el procés de la consulta a ICV i la CUP, i a la societat civil. Primer, però, cal tancar l'acord amb Mas, perquè "sense CiU no és possible convocar-la". Sigui com sigui, Junqueras està "convençut" que l'entesa arribarà.