Ara

La cort de Junqueras

El líder d'ERC ha fet confiança, des que va accedir a la presidència, a dirigents que provenen de famílies diverses i que ara són en qui més delega

R.T. 

BARCELONA | Actualitzada el 16/12/2012 00:00

La cort de JunquerasMarta Rovira

Marta Rovira

Aquesta advocada de Vic va començar a militar a ERC el 2005 i es va involucrar a l'inici en la sectorial de justícia del partit. Situada en el sector de Joan Puigcercós, va entrar a l'executiva d'ERC el 2008 liderant la secretaria de política internacional i el mateix any va esdevenir secretària general de l'Aliança Lliure Europea. Arran d'aquests càrrecs, va treballar colze a colze amb Oriol Junqueras, que va esdevenir eurodiputat com a independent el 2009. Tot i que no tenia cap intenció d'assumir responsabilitats polítiques, l'ara president d'ERC la va convèncer per ser la seva mà dreta al capdavant del partit. Du bona part del pes de les negociacions amb CiU i ara liderarà la tasca del grup parlamentari d'ERC.

Lluís Salvadó

És el dirigent actual amb més trajectòria política. Va entrar el 1991 a ERC des de Catalunya Lliure i va iniciar-se a les JERC. Enginyer industrial de formació, va estar al capdavant de la federació de les Terres de l'Ebre en diversos càrrecs des del 2000. Proper a Josep-Lluís Carod-Rovira, va ser delegat del Govern en aquesta demarcació del 2004 al 2010, quan va arribar per primer cop a l'executiva nacional. Tot i ser escollit el 2011 secretari general adjunt, s'ha guanyat més tard la confiança de Junqueras.

Cesc Iglesies

El principal assessor econòmic de Junqueras és un professor universitari nascut a Arbúcies que va entrar a militar a ERC el 2003. Sense gaires responsabilitats en l'àmbit orgànic en el partit, va ser una de les novetats de l'executiva que va confeccionar el líder dels republicans fa un any. Sí que havia treballat, però, per a les conselleries de Josep Huguet en el tripartit en diversos càrrecs. Forma part de la comissió negociadora en matèria pressupostària i econòmica amb CiU.

Albert Castellanos

Un dels altres puntals en matèria econòmica i membre de la comissió negociadora amb CiU és aquest professor d'economia. També és nou en l'executiva nacional, però va presidir la comissió sectorial en matèria econòmica d'ERC entre el 2004 i el 2008. Va treballar igualment per al tripartit com a secretari executiu d'ACC10 i com a director executiu de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca.

Pere Aragonès

Té 30 anys però una llarga trajectòria al darrere. Bregat a les JERC -en va ser portaveu del 2003 al 2007- i afí a Joan Puigcercós, aquesta serà la seva tercera legislatura al Parlament, una responsabilitat que compagina amb la de regidor a Pineda de Mar. No va entrar a la direcció nacional, però Junqueras s'hi ha anat fixant en importants intervencions sobre economia que ha protagonitzat al Parlament i ara preveu donar-li més oportunitats.

Alfred Bosch

En un altre nivell més allunyat del dia a dia i del funcionament del partit, Junqueras té plena confiança en la gestió que fa Alfred Bosch a Madrid, on lidera el grup d'ERC-RCat. Va ser un fitxatge personal del líder republicà, que li va fer costat en la pugna amb Joan Ridao per encapçalar la llista a les estatals del 2011, i està agafant experiència al Congrés. Historiador i portaveu de Barcelona Decideix, ara presideix Catalunya Sí, la plataforma de suport d'independents a ERC.