Ara

El PP s'encomana a Duran per frenar l'entesa entre CiU i ERC, que considera "contra natura"

Herrera vol un pacte unitari abans de la investidura

ICV vol posposar la investidura de Mas fins que hi hagi un pacte unitari en favor del dret a decidir. Mentrestant, el PP desafia Josep Antoni Duran i Lleida que freni el pacte "contra natura" entre CiU i ERC.
ORIOL MARCH 

BARCELONA | Actualitzada el 17/12/2012 00:00

Joan Herrera, secretari general d'ICV, va atendre els mitjans des del congrés de CCOO. Joan Herrera, secretari general d'ICV, va atendre els mitjans des del congrés de CCOO. ALEIX MOLDES / ACN

Joan Herrera no vol que es dugui a terme la investidura d'Artur Mas fins que no es tanqui un pacte inclusiu sobre el dret a decidir i sobre la reorientació de les polítiques econòmiques. Així ho va reclamar ahir a la sortida del congrés de CCOO. "No passa res per posposar la investidura [inicialment estava prevista per a aquest divendres] i començar a fer bé les coses tant en el terreny nacional com en el terreny econòmic", va reflexionar el secretari general d'ICV.

Dissabte va ser el mateix Mas qui va obrir la porta a endarrerir el ple d'investidura fins que no acabi de tancar l'acord amb Oriol Junqueras, el president d'ERC, amb qui el separen el pla B i el seu calendari per quan Madrid veti la consulta legal, tal com va explicar ahir l'ARA. El límit perquè Mas surti investit és el 4 de gener, i Herrera considera que els dies que falten han de servir perquè CiU i els republicans "obrin el debat a la resta de forces polítiques i també a la societat civil".

Qui ni tan sols vol que s'obri el debat és el PP, que adverteix que el pacte entre nacionalistes i ERC és "contra natura". Per frenar-lo, Enric Millo, portaveu al Parlament, va apel·lar a Josep Antoni Duran i Lleida. "És un polític moderat i cal que eviti aquesta entesa", li va reclamar Millo des de Girona. El dirigent del PP va considerar que "hi ha altres partits que garantirien estabilitat", com el seu. De fet, Duran va obrir la porta dissabte, en el consell nacional d'Unió, a buscar "alternatives" si el pacte amb ERC embarranca.

L'ANC pressiona pel pacte

Mentrestant, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va promoure la manifestació històrica de l'Onze de Setembre, va emetre ahir un comunicat per demanar a CiU i els republicans que superin els "interessos partidistes" per rubricar un acord que consideren molt necessari.

"Cal facilitar la governabilitat per superar la crisi", assegura el secretariat nacional de l'entitat, que promet que es tornarà a mobilitzar en cas que els dos partits no es posin d'acord per l'estat propi.