Ara

INFRAESTRUCTURES

La Cambra alerta que l'incompliment afectarà la competitivitat

L'Estat invertirà a Catalunya 728 milions menys dels pactats

L'Estat invertirà 1.262 milions d'euros a Catalunya l'any que ve, en lloc dels 1.990 que hauria d'invertir-hi. La inversió només equival a l'11,9% del PIB, molt per sota del 18,7% compromès a l'Estatut.
X. ALEGRET / T. GARGANTÉ 

BARCELONA | Actualitzada el 18/12/2012 00:00

Obres del corredor mediterrani, una infraestructura a la qual es podria destinar part del dèficit inversor de l'Estat. Obres del corredor mediterrani, una infraestructura a la qual es podria destinar part del dèficit inversor de l'Estat. TJERK VAN DER MEULEN

El dèficit de l'estat espanyol en infraestructures a Catalunya no deixa de créixer i les inversions continuen molt per sota de les que li tocarien per PIB, com recull la disposició addicional tercera de l'Estatut. L'any 2013, aquest dèficit serà de 728 milions d'euros, com va denunciar ahir la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons les dades presentades per aquesta entitat, que es basen en els pressupostos de l'Estat per a l'any que ve, el govern espanyol hauria d'invertir 1.990 milions d'euros en infraestructures a Catalunya, el 18,7% del total d'inversió a les comunitats autònomes, que és la xifra que li tocaria en termes de PIB. En canvi, només ha pressupostat 1.262,3 milions, que equivalen a l'11,9% del PIB espanyol.

Els 1.262 milions d'inversió suposaran un 10% menys de la pressupostada per a aquest any, quan la inversió ja s'ha reduït un 45%. El resultant d'aquestes contínues retallades serà que el 2013 només s'invertirà un terç del destinat a Catalunya el 2009. És cert que la retallada ha estat generalitzada per a totes les comunitats autònomes, però la Cambra denuncia que ha estat més gran a Catalunya que en el conjunt d'autonomies. En concret ha estat del 67%, per una reducció del 57% del conjunt d'inversions.

Però la pitjor notícia per a Catalunya no és el dèficit pressupostari, sinó l'incompliment sistemàtic de les inversions pressupostades. Des de l'inici de la crisi, el ministeri de Foment de mitjana només ha executat el 70% de les inversions previstes. Si aquest percentatge es repetís l'any vinent, la inversió ni tan sols arribaria als 900 milions, és a dir, que el dèficit superaria els mil milions d'euros.

La xifra que finalment resulti, així com la de les inversions finals executades aquest 2012, caldrà sumar-la al deute de l'Estat amb Catalunya per la disposició addicional tercera de l'Estatut. Complir-la no ha estat el fort de l'executiu espanyol, ni socialista ni popular, des de l'aprovació de l'Estatut. Segons els càlculs de la Cambra, l'Estat acumula un deute de 2.658 milions fins al 2011, comptant els 970 milions del 2008 i del 2009, els 719 de la liquidació del 2010 i els 969 que la Cambra estima que es deuen de la liquidació del 2011.

"Impacte negatiu"

La Cambra de Comerç va subratllar que els 700 milions de dèficit es podrien destinar als nous accessos al port, a l'estació de l'AVE de la Sagrera, a l'autovia B-40 o al corredor mediterrani. El president de la Cambra, Miquel Valls, va destacar que el dèficit "tindrà un impacte negatiu a curt termini sobre l'activitat econòmica a Catalunya, i a mitjà termini sobre la competitivitat" de les empreses i del país.