Ara

NOVA ETAPA EL BLOC ECONÒMIC

La Cecot se suma a Foment i la Cambra i critica les mesures del pacte CiU-ERC

Els empresaris es rebel·len contra la pujada d'impostos

Consens de l'empresariat català contra les pujades d'impostos que suposarà el pacte de govern entre CiU i ERC. Antoni Abad, de la Cecot, carrega amb duresa contra la recuperació de successions.
XAVIER ALEGRET 

BARCELONA | Actualitzada el 19/12/2012 00:00

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball; Joaquim Valls, president de la Cambra de Comerç, i Josep Piqué, president del Cercle d'Economia. Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball; Joaquim Valls, president de la Cambra de Comerç, i Josep Piqué, president del Cercle d'Economia. FRANCESC MELCION

L'empresariat gira l'esquena a Artur Mas. CiU sempre ha comptat amb la complicitat del sector empresarial, i fins i tot algunes patronals li van comprar a Mas, o li van tolerar, la transició nacional. Cap patronal -només el lobi Cercle d'Economia- va alçar la veu contra la independència. Foment va agafar la bandera del concert econòmic -tot un avenç ateses la tradició i l'heterogeneïtat d'aquesta organització- i fins i tot la Cecot i Pimec van presentar enquestes amb opinions molt favorables a l'estat propi que desmentien allò que els empresaris no volen la separació d'Espanya. Però el pacte amb ERC ha estat massa per als empresaris, alguns dels quals preferien la sociovergència.

L'acord de CiU amb ERC per a la nova legislatura, amb el canvi de polítiques fiscals que suposarà, ha trencat l'harmonia entre Mas i els empresaris. Si alguna cosa no volen són més impostos o apujar els actuals. La Cambra de Comerç i Foment del Treball, entitats habitualment prudents quan parlen del govern català, han criticat obertament la pujada de la pressió fiscal, i fins i tot el president de la Cecot, Antoni Abad, home pròxim a CiU i que va sonar com a conseller del primer govern Mas, ha clamat contra la recuperació de l'impost de successions.

Abad va ser molt clar ahir a l'hora de valorar la recuperació de successions: "Ens fem trampes al solitari", va assegurar. L'argument de l'empresari egarenc és que la cultura dels catalans és "estalviar i deixar per als fills", i posar un impost a les herències és contrari a aquesta manera de fer i desincentiva l'estalvi. El president de la Cecot va assegurar que l'impost de successions, que tindrà un abast més ampli que abans que Mas l'eliminés, afectarà ara les classes mitjanes.

"Absolutament inacceptable"

Però no només successions indigna les empreses, sinó que consideren que un increment d'impostos és "absolutament inacceptable" perquè creuen que ja en paguen prou. "Ni un gram més de pressió fiscal", va dir Abad, taxatiu, perquè creu que reduirà encara més el poder adquisitiu de les famílies i això repercutirà negativament en el consum i, per tant, en les empreses. No obstant, es va mostrar una mica més tolerant amb l'impost sobre els dipòsits bancaris, però en funció de l'ús: "Hem de veure a què es destina", va matisar, perquè "si va a mantenir estructures públiques feixugues" no cal.

Fa poc més de dos mesos la Cecot va presentar un estudi segons el qual el 53% dels socis de la Cecot volien la independència -van respondre a l'enquesta un 11% dels seus associats-. Quinze dies després, davant de Mas, Abad va fer un discurs en el qual deia que "el principal problema de l'economia espanyola és la falta de qualitat de la democràcia espanyola", i lloava Mas mostrant el seu "reconeixement pel coratge, la claredat, la serenor i la dignitat institucional amb què està gestionant aquests moments polítics tan excepcionals". El discurs no és tan amable després del 25-N i amb l'acostament a ERC.

Abad no està sol en contra dels nous impostos. Dilluns, la Cambra i Foment van deixar clara la seva oposició. Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç, ja ha repetit en més d'una ocasió que incrementar la pressió fiscal tindrà un efecte "molt negatiu". Joaquim Gay de Montellà, president de la principal patronal catalana -Foment-, es va pronunciar per primer cop sobre un possible increment d'impostos per dir que "no és el camí". Però no es va quedar aquí. També va parlar de la consulta. Va afirmar que si es fa ha de ser sempre respectant la Constitució espanyola.