Ara

NOVA ETAPA EL PACTE CIU-ERC

Camacho emplaça l'estat espanyol a respondre amb "fermesa" per garantir "l'estat de dret"

PSC i ICV, contra la "privatització" de la consulta

El PSC i ICV se senten exclosos del pacte que Artur Mas i Oriol Junqueras han segellat per la consulta i els acusen de voler segrestar el dret a decidir. El PP demana a l'Estat que freni el procés.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 20/12/2012 00:00

ESCEPTICISME GENERAL  PSC i ICV van criticar l'acord CiU-ERC perquè consideren que segresta el dret a decidir.  A la imatge Joan Herrera i Joan Mena, d'ICV-EUiA.ESCEPTICISME GENERAL PSC i ICV van criticar l'acord CiU-ERC perquè consideren que segresta el dret a decidir. A la imatge Joan Herrera i Joan Mena, d'ICV-EUiA. ACN

Pere Navarro i Joan Herrera consideren que no han estat convidats al pastís de la consulta. Tots dos van carregar ahir durament contra l'acord segellat per CiU i ERC perquè consideren que han exclòs dos partits que estaven disposats a engruixir l'aliança pel dret a decidir. En el cas dels socialistes, però, no ho consideraven una prioritat per a aquesta legislatura i ni tan sols tenen l'aval del PSOE. Amb un any fixat i un procés ja esbossat, PSC i ICV alerten que la negociació comença amb mal peu.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va acusar CiU i ERC de "privatitzar el dret a decidir" dels catalans i va lamentar que el seu partit quedi arraconat després d'haver defensat de manera "clara i diàfana" la celebració d'una consulta. Això sí, sempre que sigui amb l'autorització del govern espanyol i que sigui vinculant. Lucena va lamentar que convergents i republicans s'hagin conjurat per "dividir amb una línia clara però artificial" els partits del Parlament i va manifestar el "disgust" del seu partit per la "falta d'habilitat i generositat polítiques" que s'ha evidenciat.

La "mala nit" de Duran

Poques hores abans, el mateix Navarro es va aventurar a vaticinar en una entrevista a TV3 que l'acord que ahir es va presentar és el "preludi d'un Govern molt inestable i amb una data de caducitat clara". Davant la declaració de sobirania que Artur Mas i Oriol Junqueras han acordat fer en el primer ple del Parlament, el líder del PSC va instar els nacionalistes a definir "què vol dir sobirania". Els socialistes, a més, van burxar en la ferida que el pacte ha creat a Unió. "Mentre m'afaitava he pensat en la mala nit que deu haver passat Duran", va dir amb ironia Lucena.

També el líder d'ICV, Joan Herrera, va considerar "excloent" que el full de ruta de la consulta d'autodeterminació quedi en mans de tan sols dos partits. "Avui, ERC i CiU han fet el dret a decidir molt més petit", va etzibar. L'enuig d'Herrera es va fer encara més evident quan es va negar a participar en la taula de negociació de la consulta malgrat que Junqueras l'hi ha ofert directament si continuen prevalent les clàusules predeterminades pel pacte. "Aquest estil condueix al fracàs", va sentenciar el líder ecosocialista, que va recordar que l'acord de CiU i ERC inclou una retallada de 4.000 milions que Catalunya "no pot suportar".

La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va emplaçar l'estat espanyol a respondre "al desafiament independentista" per la via del "diàleg", però també sense renunciar a la "fermesa" per fer complir "l'estat de dret". I és que segons la dirigent popular el pacte entre CiU i ERC està abocat a "perjudicar l'economia catalana i els catalans". Amb contundència va carregar també contra l'acord el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va assegurar que Mas i Junqueras han creat "la tempesta perfecta" per "tapar" retallades i casos de corrupció. Per la CUP, en canvi, el pacte es queda curt i caldran més manifestacions com les de l'Onze de Setembre per garantir la consulta.