Ara

NOVA ETAPA EL CONTINGUT DE L'ACORD

El text firmat per Mas i Junqueras preveu una extensa tasca legislativa i executiva i una coordinació setmanal

Un acord tancat que depèn d'un diàleg obert

ROGER TUGAS 

| Actualitzada el 20/12/2012 00:00

Mas i Junqueras van firmar ahir el pacte però van deixar clar que volen sumar-hi partits i agents. Mas i Junqueras van firmar ahir el pacte però van deixar clar que volen sumar-hi partits i agents. PERE TORDERA

Entre els dos folis d'escassos compromisos entre CiU i el PSC que contenia l'acord per facilitar el 2010 la investidura d'Artur Mas i les 79 pàgines del minuciós Pacte del Tinell que va donar lloc al primer tripartit, el president de la Generalitat i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van firmar ahir un acord de governabilitat que, al llarg de 19 folis, detalla el full de ruta de l'executiu, almenys fins al 2014, però sense concretar tots els aspectes. I és que, tot i que la consulta és l'element estrella de la legislatura, CiU i ERC han previst una agenda legislativa i executiva força més feixuga que la que van impulsar el Govern i el Parlament entre el 2010 i el 2012, quan la producció normativa va ser més aviat escassa.

Tanmateix, el document és força obert, i un cop fixats els objectius més genèrics, els dos partits hauran de buscar constantment l'entesa per concretar-los. Tot i que CiU sigui al Govern i ERC hagi preferit l'oposició, els contactes seran constants. Per avançar cap a la consulta -amb la declaració de sobirania del primer ple, l'aprovació de la llei de consultes, la negociació amb l'Estat, la creació del Consell Català per a la Transició Nacional i, finalment, la convocatòria del referèndum-, però també per afrontar els nombrosos reptes, sobretot econòmics i socials, fixats per als pròxims dos anys.

Òrgans de coordinació

Fins a nou comissions i grups de treball i marge per al vot lliure

El primer compromís que pren ERC és -com ja havia anunciat- el vot afirmatiu a la investidura de Mas però, a més, per garantir-ne l'estabilitat, votarà amb CiU "respecte a l'acció de Govern basada en i coherent amb els pactes que es derivin" de l'acord. Per tant, hauran d'entendre's en el dia a dia per aprovar l'acció de l'executiu. I, de fet, en el que no depengui de l'acord o en els punts en què no s'hagin posat d'acord, cada partit es reserva la llibertat d'acció i de vot.

Tot i això, el pacte preveu fins a nou grups de coordinació entre les dues formacions per garantir que l'entesa sigui la tònica dominant. D'una banda, Mas i Junqueras es reuniran regularment al Comitè Permanent d'Estabilitat i els grups parlamentaris ho faran setmanalment a la Comissió de Coordinació Parlamentària. Així mateix, tant el grup de treball pressupostari com el grup de treball de la consulta, per coordinar respectivament la tasca econòmica i l'evolució cap al referèndum, es trobaran amb una periodicitat mensual. Així mateix, CiU i ERC preveuen crear més grups de treball sectorials amb reunions de periodicitat variable i, de moment, ja n'han concretat cinc: sobre educació, salut, funció pública, universitats i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Aquest últim podria fer trontollar el pacte que mantenen CiU i el PP a l'ens.

Transició nacional

Tot a punt per al dia després de guanyar la consulta

L'acord detalla les principals estructures d'estat que cal construir abans de la consulta. El 2013 caldrà desplegar la hisenda pròpia i, sense datar, es convertirà l'ICF en banc públic, es dissenyarà la seguretat social catalana, s'elaborarà un pla per assumir les funcions de Justícia a Catalunya, es convertiran els Mossos d'Esquadra en la policia de Catalunya, s'assumirà la gestió de l'aigua, l'energia, els ferrocarrils, els aeroports i els ports, s'establiran les eines per celebrar la consulta i s'adaptarà l'organització territorial a un model propi amb vegueries.

Recuperació econòmica

Simplificació administrativa i suport a la internacionalització

CiU i ERC volen facilitar la lluita contra la crisi a través d'una simplificació de l'activitat econòmica amb la finestreta única, així com incrementant el suport a indústria, emprenedors, autònoms i cooperatives. Prioritzaran l'ajuda a la internacionalització i l'exportació, també reforçant les delegacions, i es blindarà la inversió en investigació i recerca. En el terreny laboral, aspiren a fer la reforma del SOC pendent i a avançar cap a un marc laboral català.

Cohesió social

Un contracte programa que faci reversibles les retallades

L'apartat social del pacte se sustenta sobre un contracte programa que vincula la recuperació d'ingressos a l'increment d'inversió pública en polítiques socials. Tot i això, Mas i Junqueras preveuen lluitar contra la pobresa -reformant la renda mínima d'inserció, per exemple- i crear plans de suport a la família, la infància i les entitats del tercer sector social. L'acord blinda l'accés a la sanitat pública i vol abordar la dació per frenar els desnonaments.

Democràcia i sostenibilitat

Més transparència i debat sobre les bales de goma en protestes

CiU i ERC aspiren a aprovar l'ambiciosa llei de transparència que estava elaborant el Parlament i a tornar a afrontar el debat sobre la llei electoral. Obriran també el debat sobre l'ordre públic en les mobilitzacions, en el qual Junqueras defensa prohibir les bales de goma. La sostenibilitat ambiental i el cabal dels rius Ebre i Ter també seran a l'agenda, així com el reconeixement de seleccions esportives o la promoció del català al cinema o en l'etiquetatge.

Política fiscal

Fins a 1.000 milions d'ingressos nous i canvis a la llei d'estabilitat

Mas i Junqueras denunciaran la "deslleialtat" de Madrid amb Catalunya però acataran l'objectiu de dèficit amb nous impostos verds, a les rendes altes i a la banca que reportaran fins a 1.000 milions. A l'hora de retallar, evitaran ajustos que perjudiquin els col·lectius més vulnerables i modificaran la llei d'estabilitat pressupostària perquè els nous recursos vagin a fins socials i no sobretot a saldar el deute.