Ara

El líder d'Unió i Rubalcaba "comparteixen preocupació" pel cas català i es reuniran els pròxims dies

Duran recorre al PSOE per rebaixar la tensió

Josep A. Duran i Lleida i Alfredo Pérez Rubalcaba es van trucar ahir per telèfon i van citar-se per als pròxims dies. Els dos van compartir la "preocupació" per l'escenari polític que s'ha obert a Catalunya.
OROL MARCH 

BARCELONA | Actualitzada el 21/12/2012 00:00

AL PLE D'INVESTIDURA Josep A. Duran i Lleida va seguir des de la tribuna de convidats la primera sessió del debat d'investidura celebrat al Parlament.AL PLE D'INVESTIDURA Josep A. Duran i Lleida va seguir des de la tribuna de convidats la primera sessió del debat d'investidura celebrat al Parlament. PERE VIRGILI

El grup de comunicació Prisa, editor del diari El País , va organitzar dijous passat a Barcelona una trobada amb personalitats d'alt nivell per parlar de les relacions entre Catalunya i Espanya en un moment en què el sobiranisme ha esdevingut central. Allà van coincidir Josep A. Duran i Lleida, cap de files de CiU al Congrés i líder d'Unió, i Alfredo Pérez Rubalcaba, secretari general del PSOE. Els dos van tornar junts amb TGV cap a Madrid i van compartir impressions sobre l'escenari postelectoral català. Ahir, un cop signat el pacte CiU-ERC per a la pròxima legislatura, van compartir en conversa telefònica la "preocupació" per la situació a Catalunya i es reuniran molt aviat.

Segons fonts nacionalistes, Duran va mostrar la seva por per la reacció de Madrid al pacte entre la CiU i ERC, que inclou fer una consulta sobiranista en l'horitzó del 2014. "Això encara pot crear més radicalisme a Catalunya", li va comentar el líder dels democristians a Rubalcaba. Segons les mateixes fonts, el màxim dirigent del socialisme espanyol va mostrar-se preocupat pel full de ruta sobiranista del pròxim Govern, que es formarà la setmana vinent amb la idea d'exercir l'autodeterminació el 2014.

Amb la reunió que mantindrà amb Rubalcaba, Duran mira d'obtenir la complicitat del PSOE en l'embat que el PP, armat amb una majoria absoluta incontestable al Congrés, prepara contra les intencions sobiranistes catalanes.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, tan bon punt va conèixer el pacte CiU-ERC per fer la consulta, ja va dir que no seria "legal". El líder democristià, poca estona després, va assegurar que, sense ser legal, no es podria celebrar. Ahir es va deixar veure al Parlament conversant amb Mas per alleugerir les tensions ocasionades per l'entesa amb els republicans, de la qual Duran va tenir coneixement a través dels mitjans quan ja estava dat i beneït. Va retenir el sí definitiu fins just abans de la firma i després d'introduir alguns aclariments econòmics.

El PSOE de Rubalcaba està dèbil al Congrés -només hi té 110 diputats, 76 menys que el PP- i, sense ser tan taxatiu com el PP, no és precisament favorable al dret a decidir. Duran pensa, però, que els socialistes poden ser un aliat per rebaixar tensions en un moment en què tot sembla indicar que la legislatura acabarà col·lidint amb els interessos espanyols més d'hora que tard. CiU i ERC s'han compromès a comunicar a les institucions espanyoles la celebració d'una consulta sobiranista el primer semestre del 2013.

Un escenari que encotilla

El dirigent democristià té un paper complicat al Congrés. Tot i haver obtingut un resultat notable -16 diputats- en les eleccions del 2011, el PP passa sempre que pot el rodet de la majoria absoluta i el seu paper és escàs. Comparat amb les dues anteriors legislatures, en què el PSOE estava en minoria i necessitava suports a cada votació, Duran veu ara com la seva influència és inferior. I, mentre a principi de legislatura les relacions entre CiU i el partit de Rajoy eren fluïdes a l'entorn de l'estabilitat pressupostària i el compliment de l'austeritat marcada per Europa, ara són molt dolentes.

Les tornes han canviat i ara el líder democristià -tradicionalment elogiat a Madrid pel seu "sentit d'estat"- ha de suportar que el PP carregui molt especialment contra ell pel gir sobiranista de CiU. Dirigents com Carlos Floriano, vicesecretari d'organització, li han reclamat que cessi de la presidència de la comissió d'exteriors del Congrés.