Ara

NOVA ETAPA DEBAT D'INVESTIDURA

Navarro es reivindica com a cap de l'oposició pel pacte d'ERC amb CiU

El PSC promet no fer pinya amb Ciutadans i PP contra la consulta

Pere Navarro va prometre ahir no posar "bastons a les rodes" al dret a decidir abstenint-se a totes les votacions que l'afectin. També va aprofitar el pacte CiU-ERC per erigir-se com el cap de l'oposició.
SARA GONZÁLEZ 

BARCELONA | Actualitzada el 21/12/2012 00:00

DEBUT PARLAMENTARI  Pere Navarro, amb Maurici Lucena al costat, va estrenar-se ahir al Parlament erigint-se en cap de l'oposició. DEBUT PARLAMENTARI Pere Navarro, amb Maurici Lucena al costat, va estrenar-se ahir al Parlament erigint-se en cap de l'oposició. PERE VIRGILI

Objectiu vital de legislatura dels socialistes: evitar estar atrapats contínuament entre l'espasa i la paret. El PSC, dividit sobre el dret a decidir, no vol quedar retratat amb PP i Ciutadans cada vegada que el Govern faci un pas per la convocatòria de la consulta ni tampoc incomodar un PSOE que no vol ni sentir a parlar del referèndum. És per això que ahir el líder socialista, Pere Navarro, va debutar al faristol de l'hemicicle sortint del pas pel fet de no tenir posició definida. Va anunciar el compromís d'abstenir-se en totes les votacions que afectin el dret a decidir. És una via d'escapament per no afrontar els dilemes estructurals del partit i és també una fórmula que garanteix que el frontisme no s'instal·li en el debat.

"Com que té el pacte fet, el procés decidit i el camí escrit, el nostre partit no hi posarà bastons a les rodes", va prometre Navarro. Tot i això, Artur Mas no es va estar d'advertir-li que "no mullar-se" és una posició "còmoda" que no deixa de ser "xocant" perquè ni tan sols dóna marge al partit per debatre el contingut de les votacions. Sobre aquesta qüestió, el líder del PSC va fer dues peticions bàsiques al futur govern: que no faci campanya per guanyar-lo i que sigui legal i acordat amb Madrid. I aquí, Mas va ser demolidor.

"Vam fer una consulta per l'Estatut i Pasqual Maragall va fer una campanya per guanyar-lo", va recordar el president. A més, va alertar que posar com a "condició ineludible" que el referèndum es faci amb el vistiplau del govern espanyol és cedir tota la capacitat a un PP amb majoria absoluta. Però a can PSC es necessita temps per pair el procés. Navarro va reiterar que si la consulta es convoca, el seu partit defensarà el no perquè la seva aposta és un encaix federal de Catalunya a Espanya. "Veurem quants aliats troben al PSOE i a Espanya en general", va respondre-li Mas amb ironia. "Doncs n'hem trobat uns quants", va contraargumentar Navarro.

Paper de cap d'oposició

El líder dels socialistes no va dubtar a erigir-se com a cap de l'oposició de facto pel pacte d'ERC amb CiU. "Mas serà el president i Junqueras serà el líder del Govern", va arribar a dir. I, en aquest sentit, Navarro va deixar clar que el seu partit serà un corcó recordant-li que per sobre del dret a decidir la prioritat ha de ser "garantir una sortida equitativa de la crisi" per pal·liar el patiment de la ciutadania. I és que, segons Navarro, Mas està "distret amb batalles polítiques" mentre els catalans "ho estan passant malament".

Una fiscalitat més justa recuperant, per exemple, l'impost de successions o el de patrimoni és una de les vies que el PSC posa sobre la taula per encarar la falta d'ingressos. Mas va admetre que alguna d'aquestes mesures ja estan incloses en el pacte segellat amb ERC i, en un gest d'acostament, va anunciar que la cimera que Navarro demana amb agents econòmics i socials es celebrarà abans del debat de pressupostos. El PSC busca acaparar el focus de l'oposició, tot un repte tenint en compte que Joan Herrera ja porta l'embranzida de dos anys.